Egészség

Ez az egyszerű dolog segíthet az edzéseket hatékonyabbá tenni

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.16 | 07:48

A D vitamin-kiegészítők segítségével edzéseink hatékonyabbá válhatnak, és a szívbetegségek kockázata is jelentősen csökken - derül ki az edinburgh-i Queen Margaret University friss kutatásából.

A D vitamin, ami egyszerre vitamin és hormon, segít a vér kalcium- és foszfát szintjének rendezésében, ami a csontok és a fogak egészsége szempontjából elengedhetetlen. A D vitamin elsősorban az olajos halakban és a tojásban található meg, de a táplálkozás önmagában véve a legtöbbször nem fedezi a D vitamin-szükségletet. A napsugárban található ultraviola B-sugárzás szintén segít a D vitamin-képződésben.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a D vitamin segít az ún. 11-βHSD1 enzim blokkolásában, ami a stresszhormonként is ismert kortizol termeléséhez szükséges. A magas kortizolszint a vérnyomás emelkedéséhez vezet, hiszen az erek összeszűkülnek és a vesék a vizet visszatartják. A D vitamin ezzel szemben a vérben keringő kortizolszintet csökkenti, így nem csupán a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását gátolja, de egyúttal az edzéseinket is hatékonyabbá teszi.

A kutatás során a szakértők tizenhárom egészséges felnőttnek adtak napi 50μg D vitamint két héten át, míg a kontrollcsoport placebót kapott. Kiderült, hogy a D vitamint fogyasztó csoport nem csak 30 százalékkal nagyobb távot teljesített a szobabiciklis teszt során, hanem kevésbé is fáradt ki, mint a placebót fogyasztó kontrollcsoport.

Nyitókép: Photo by Annie Spratt, Unsplash.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.