Egészség

Jobban megviseli a koronavírus a nagy szeszfogyasztókat

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.17 | 08:18

Újabb kockázati tényezővel számolhatunk a jelek szerint mértéktelen alkoholfogyasztás esetén: túlzásba vitt alkoholfogyasztás ugyanis a légzésre is hatással van, ezért a covid-19 is jobban megviseli az érintetteket.

A Chest című szaklapban publikált anyag szerint az alkohol zavart okoz a tüdő működésének egészséges egyensúlyában. Ez az első kutatás, amely azt vizsgálja, hogy milyen összefüggés van a mértéktelen szeszfogyasztás és a tüdőműködés között.

A sok szeszt fogyasztó felnőttek által kilélegzett levegő nitrát-oxid tartalma alacsonyabb, mint az absztinenseké. A nitrát-oxid bizonyos kártékony baktériumok ellen nyújt védelmet.

– mondja Dr. Majid Afshar, a kutatás vezetője, aki azon dolgozik, hogy felmérje a mértéktelen, illetve a krónikus alkoholfogyasztás molekuláris, sejtszintű és fiziológiai hatásait.

A felmérések főként az alkoholizálás endokrin-, a bél-, az immun- az idegrendszerre, valamint a csontozatra gyakorolt hatását mérik. Mértéktelen italozónak az számít, aki átlagosan napi egy italnál többet iszik nőként, illetve két italnál többet fogyaszt férfiként.

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy minél többet iszik valaki, annál alacsonyabb a nitrát-oxid szint, és a fogyasztás mennyiségével együtt arányosan csökken a szint is, és egyre nagyobb az esélye, hogy a koronavírusos megbetegedés súlyos tünetekkel jár.

– fogalmaz Dr. Afsar. A szakember szerint a felfedezés egy újabb indok arra, hogy csökkentsük az alkoholbevitelt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.