Egészség

Teljesen egészséges embereket is megölhet az influenza

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.23 | 14:34

A vírus néha akkora immunreakciót vált ki, hogy a szervezet szinte elpusztítja önmagát.

 

(kép: Pixabay)

Az influenza nem tartozik éppen a leghalálosabb betegségek közé, évente akár többször is végigsöpörhet egy influenza-járvány a lakosságon, ilyenkor sokan meg is betegszenek,  a szakemberek pedig arra figyelmeztetnek: a kismamák, legyengült szervezetű betegek, és a 60 év felettiek vigyázzanak jobban, nehogy elkapják a vírust. Egyértelműen ők a legveszélyeztetettebb csoportok, ennek ellenére gyakran előfordul, hogy teljesen egészséges, fiatal emberek is áldozatul esnek a betegségnek.

Az influenza ölni is képes, ennek pedig alapvetően három oka lehet: egy már meglévő betegség miatt legyengült a szervezet; az influenza fertőzés mellé társuló valamilyen más fertőzés, például sztreptokokkusz baktérium által; és a szervezet túlzott immunválasza, ami egy teljesen egészséges emberrel is meglepő gyorsasággal végezni tud.

Az első két eset könnyen megérthető: egy legyengült szervezetnek egyes esetekben már sok lehet a vírus okozta terhelés, és az influenza mellett jelentkező baktériumok okozta tüdőgyulladás is lehet olyan súlyos, hogy valaki belehaljon, de ezek a baktériumok is válthatnak ki túlzott immunreakciót, vagy roncsolhatnak a tüdőn kívül is más szerveket.

A fiatalokra viszont a saját immunrendszerük jelenti a legnagyobb veszélyt, mivel az influenzát okozó vírus sokféle variánsban fordulhat elő: ha a szervezet egy számára addig ismeretlen típussal találkozik, néha túl hevesen reagál. A citokin viharnak is nevezett jelenség során olyan heves az immunreakció a kórokozóra, hogy a szervezet már önmagát károsítja, ebbe pedig egy egészséges szervezet is belehalhat. Szakértők szerint ez az oka annak, hogy akár egy erős, fiatal ember is belehalhat az influenzába, ilyenkor az első tünetek észlelése után pár órával be is állhat a halál.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.