Egészség

Fogadjunk, hogy ezt a 10 dolgot nem tudtad a testedről?

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.25 | 06:45

Elképesztő dolgokat művel a testünk, vagy nem művel, miközben mi jövünk-megyünk, eszünk-iszunk, alszunk, szexuális életet élünk vagy épp dolgozunk.

A testünk 24 órás szolgálatban áll. Vannak ugyan nyugodtabb, csendesebb periódusai is ezalatt, de a jellemzőbb inkább a folyamatos munka. A testünk működése egy sűrű és bonyolult rendszer, ami szinte végtelen sok, kisebb-nagyobb és egymással összefüggő feladatból áll össze. Elég csak egyetlen rosszul időzített, vagy nem megfelelően teljesülő részfeladat és máris borul a rendszer.

Forrás: baixaki.com.br
Forrás: baixaki.com.br

Az emberek nagy többségének kevés fogalma van arról, pontosan hogyan is működik a test, amiben élünk, hogy mire képes, és mire nem. Mondunk 10 tényt, te vajon tudtad-e bármelyiket is?

1. Nyelni vagy nem nyelni?

A nyelés arra való, hogy táplálékot jutassunk a szervezetünkbe. A légzéssel oxigént veszünk fel. Ezek nélkül nem tudnánk élni, testünk elsorvadna, leállna a működése. Viszont együtt a kettőt nem lehet; nem tudunk egyszerre nyelni és lélegezni is. Erre egyedül a kisbabák képesek, de ők is csak héthónapos korukig.

2. Agyban nagy

Testünk legtalányosabb, legtitokzatosabb része az agy. Aránylag keveset tudunk róla, ezért bármilyen új információ, amit kapunk szinte revelációként hat az emberre. Mindjárt mondunk is egyet. Az agyunk olyan komolyan melózik, hogy több elektromos impulzust bocsát ki egy nap alatt, mint a világ összes telefonja együttvéve.

3. Mit tehet a sejt, aki mit se sejt?

Testünk a termelés és a számadatok tekintetében is elég sztahanovista. Miközben ezt a mondatot végigolvasod, nagyjából 50 ezer sejt pusztul el bennünk, és közben ugyanennyi meg is születik.

4. A csókkirályság titka

Az emberek kábé kétharmada hiába rafkós Don Juan vagy csábító Madame Pompadour, és hiába van felszerelkezve a világ összes szerelmi tapasztalatával, akkor is csak úgy képes rendesen, jól, rendeltetészerűen csókolózni, ha lehajtott fejjel teszi azt. Különben csak elbénázza, és oda a jó hírneve.

5. A sapkaviselet hatalma

Ki tudja, miért hordunk télen sapkát? Hogy ne fázzon a fejünk? Hogy ki ne hulljon a hajunk? Hát nem! Vagy elsősorban nem csak ezek miatt. Azért hordunk télen sapkát, mert a testünk hőjének 80%-át a fejünkön keresztül veszítjük el. Viszont ha sapkát húzunk, a hő nehezebben távozik, megmarad, így kevésbé fázunk. És nemcsak a fejünk.

6. A gyomrod is elpirul

A legvagányabb embert is zavarba lehet hozni, hogy elpiruljon. Elpirulni mindenki szokott. De mi történik ilyenkor? Az idegrendszer ellazítja az arcizmokat, a bőrben lévő apró erek pedig kitágulnak, és a bennük áramló vér így jobban látszik. Jó, de mi történik még? Ja igen, ha elpirulunk, a gyomrunk is vörös színűre vált.

7. Mutasd az ujjad, megmondom, ki vagy, meg a koalák

Egyedi ujjlenyomata mindenkinek van. És elég korán meg is szerezzük azt. A fogantatástól számított három hónapon belül már ott virít az ujjaink végén. Ujjlenyomat szempontjából egyébként még egy olyan élőlény létezik, mint az ember. Rajtunk kívül a koala tesóknak van még egyedi ujjlenyomata.

8. A világ legolcsóbb fogyókúrája

A nők legnagyobb, időről-időre vissztérő problémája a súlyuk. A legdurvább önsanyargatásra is képesek pár leadott kilóért cserébe. Lemondanak bármiről, és bevállalnak bármilyen fogyókúrát, amiből nincs kevés, és mindenki másra esküszik. Miközben ami leginkább segít és ösztönöz a fogyásban, kapaszkodjatok meg, az nem más, mint két illat: az almáé és a banáné.

9. Sok kicsi sokra megy

A szervezetünk tele van baktériumokkal, és ezzel nincs is semmi baj. Ahhoz, hogy a testünk harmonikusan működjön,  rájuk is szükség van. Ráadásul olyan picik. Szabad szemmel még csak nem is láthatók. Ennek ellenére, ha a testünk összes baktériumát egyetlen kupacba rendeznénk, az összsúlyuk 2 kilót nyomna.

10. Óvatosan a hétfővel!

Végezetül egy intő figyelmeztetés, nem brit, hanem német tudósoktól. Szívinfarktust bármikor kaphatunk, de a legesélyesebb, hogy egy hétfői napon fog megtörténni a dolog, mert általában akkor szokott. Nemhiába utáljuk a hétfőket, és még véletlenül sem azért, mert az első munkanap a héten.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló