Egészség

Robbant a vakcina-bomba: ezt lehet tudni a magyar oltáskárosultakról

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.25 | 15:48

Nem csak Németországban vannak oltáskárosultak, de Rusvai Miklós szerint ez természetes.

Minden orvosi beavatkozás kockázattal jár

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, bombaként robbant a a német hatóságok bejelentéssel, miszerint néhány esetben összefüggést találtak a Covid-19 elleni oltások és bizonyos megbetegedések között.

Többszáz covid-oltás károsultnál állapítottak meg maradandó egészségromlást

Miközben Magyarországon nincsenek hasonló statisztikák és becslések a látencia időtartamáról, Rusvai Miklós virológus az Economxnak-nak adott interjújában maga is  figyelmeztet a vakcinák esetleges mellékhatásaira.

Rusvai Miklós hangsúlyozza, hogy minden orvosi beavatkozásnak lehetnek kockázatai, de a vakcinázás relatíve biztonságosabb – igaz nem kockázatmentes. A virológus rámutat, hogy a nem kívánt reakciókat hivatalosan “oltást követő nemkívánatos eseményeknek” (OKNE) nevezik.

A németországi adatok szerint a 65 millió beoltottból mindössze 12 ezer esetben jelentkeztek ilyen nem kívánt események, ami az oltottak egy százaléka alatt van. Ezen túlmenően mindössze 500 esetben ismerték el, hogy a megbetegedés összefüggésben állhat a Covid-19 elleni oltással.

Jó, de mik a tünetek?

A virológus kiemeli, hogy a tünetek széles skálán mozognak, a csalánkiütésektől a szívizomgyulladásig, a nők esetében a menstruációs ciklus szabálytalanságáig. Azonban ezek a változatos mellékhatások mindössze a beoltottak egy kis részében, körülbelül ötszáz esetben jelentkeztek.

Rusvai Miklós elismeri, hogy egyelőre nincsenek adatok a látenciára vonatkozóan, és hangsúlyozza, hogy bármilyen gyanús tünet esetén az orvoshoz kell fordulni. A virológus a háziorvosoknak és kórházi orvosoknak is fontos szerepet tulajdonít az OKNE-k jelentésében, és arra kéri a betegeket, hogy külön emeljék ki az oltás típusát és idejét.

Magyarországon 4,5 millió embert oltottak be, és Rusvai szerint természetes, hogy az oltottak közül néhányan előbb-utóbb megbetegszenek. Azonban a virológus hangsúlyozza, hogy hosszú távú összefüggések csak évekkel később derülhetnek ki, és az átláthatóság segítene az álhírek elkerülésében.

Megéri egyáltalán oltatni?

Rusvai Miklós véleménye szerint a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztése és alkalmazása szükséges volt, és a vakcinázás segített a járvány megfékezésében. Ugyanakkor rámutat arra, hogy a vírus mutációinak következtében az oltóanyagokkal kapcsolatos esetleges mellékhatásokról hosszú távon még keveset tudunk. A virológus azt is megjegyzi, hogy az omikron variáns dominanciája óta ő is tartózkodik az oltásoktól, mivel úgy ítéli meg, hogy az omikron változat kevésbé veszélyes.

A virológus hangsúlyozza, hogy a rendszeres és pontos mellékhatás-jelentések feltérképezése segíthetnek a tudományos közösségnek abban, hogy pontosabban értékelje az oltóanyagok hosszú távú hatásait.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló