Egészség

A prosztatarák lett a leggyakoribb daganatos betegség Nagy-Britanniában

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.28 | 16:48

Szomorú adat.

A prosztatarák lett a leggyakrabban diagnosztizált daganatos betegség Nagy-Britanniában, először előzte meg a mellrákos esetek számát.

A BBC felidézte, hogy 2017-ben még nyolcezerrel kevesebb, mintegy 42 ezer volt a regisztrált prosztatarákos esetek száma. A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) szerint a jelentős növekedést azért mérték, mert több férfi ment el szűrővizsgálatra. Ez részben olyan sztárok kiállásának köszönhető, mint Stephen Fry brit színész-műsorvezető és Bill Turnbull újságíró és rádiós műsorvezető, akik személyes példájukkal ösztönözték a férfiakat a szűrővizsgálaton való részvételre.

A hivatalos brit adatok alapján 2018-ban 316 680 daganatos beteget diagnosztizáltak, ami napi 868 új esetet jelentett. A diagnosztizált betegek közül 49 029 szenvedett prosztatarákban, 47 476 pedig mellrákos volt. Korábban a mellrák számított a leggyakoribb rákos megbetegedésnek Nagy-Britanniában. A BBC korábbi műsorvezetője, Bill Turnbull 2018 márciusában hozta nyilvánosságra, hogy prosztatarákja van. Az újságíró mindenkit arra bátorított, hogy menjenek el szűrésre. Mint mondta: ha korábbi stádiumban fedezték volna fel a prosztatarákját, sokkal jobb állapotban lenne, hiszen a daganatos betegség közben már átterjedt a csontjaira is.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.