Egészség

Vásárolj körültekintőbben, mutatjuk mire érdemes figyelni

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.30 | 06:45

Anélkül, hogy tudnánk róla, rengetegszer olyan élelmiszereket vásárolunk, amik nem tesznek jót az egészségünknek. A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása elhízáshoz és hozzá kapcsolódó betegségekhez vezethet. De mit jelent az, hogy feldolgozott? Anélkül, hogy ezzel tisztában lennénk, nehéz elkerülni a káros ételeket, és helyesen táplálkozni.

A legtöbb élelmiszert feldolgozzák, de nem mindegy, hogy milyen módon: ha egy ilyen eljárás során nem turbózzák fel hozzáadott anyagokkal az adott terméket, akkor teljes értékű élelmiszernek nevezhetjük, attól függetlenül, hogy milyen folyamatoknak köszönhetően került a boltok polcaira.

Mitől egészségtelen?

A feldolgozott élelmiszerek általában sok cukrot, fruktózt vagy kukoricaszirupot tartalmaznak. Ezek olyan üres kalóriákal vannak tele, amikre a szervezetnek egyáltalán nincs szüksége: tápanyag viszont egyáltalán nincs bennük, így könnyen kialakulhat inzulin rezisztencia is. Már a kicsiket is érinti a probléma: “a gyerekek alkoholjának” is nevezik a cukrot, hisz akárcsak az alkohol, a máj diszfunkcióihoz vezethet túlzott fogyasztása.

(Forrás: Luis Ascui/Getty Images)
(Forrás: Luis Ascui/Getty Images)

Bár szénhidrátokra a szükségünk van, de nem olyan formában, ahogyan a feldolgozott élelmiszerek tartalmazzák őket. Mivel a finomított szénhidrátok nagyon gyorsan lebomlanak, azonnal megemelkedik az inzulin-és vércukorszintünk: emiatt érezhetjük úgy nagyon hamar egy péksüti után, hogy újra éhesek vagyunk. Ha pedig egyre több ilyen terméket eszünk, azzal nem csak az elhízás esélyeit növeljük, de más krónikus betegségek is könnyebben kialakulhatnak.

Figyeljünk arra, hogy mit veszünk le a polcról: azok a termékek, amik nagy mennyiségben készülnek, és tömegtermeléssel gyártják, illetve olyan hozzáadott anyagokat tartalmaznak, ami miatt a zsír és víz alapú összetevők nem válnak szét egymástól benne, ráadásul hosszú ideig tartósak, szinte biztos, hogy nem tesznek jót az egészségünknek. Az ilyen élelmiszerek a sok cukron túl rengeteg sót is tartalmaznak, ami különböző szívproblémákhoz is vezethet.

(Forrás: Joe Raedle/Getty Images)
(Forrás: Joe Raedle/Getty Images)

Könnyebben legyengül az immunrendszer

Aki rendszeresen feldolgozott élelmiszereket vásárol, az nagy valószínűséggel előbb-utóbb megbetegszik: az ilyen termékek mentesek az ásványi anyagoktól, vitaminoktól, és rostoktól, amikre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát.

Érdemes odafigyelni

Fontos, hogy tudatosabban vásároljunk, és megnézzük, hogy mit tartalmaz pontosan az adott termék. Ne az ár alapján döntsünk: ha valami drágább, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesebb is. Egy kis odafigyeléssel könnyedén kiiktathatjuk a káros élelmiszereket az étkezéseinkből, ami hosszú távon sokkal kifizetődőbb.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló