Egészség
Pizzát reggelire? A szakértők szerint annyira nem is káros, mint gondoltuk
Senki sem tökéletes, úgyhogy ne ostorozd magad, ha az előre kitervelt napirended reggel megcsúszik kicsit. Lehet az oka egy átmulatott éjszaka utáni másnap vagy egy nehezen kelős reggel, ilyenkor azzal kell dolgoznunk, amink van. Előfordul, hogy ez éppen a tegnapi pizza maradéka.
Még a gondolata is egészségtelennek hangzik, de kiderült, hogy annyira nem is vészes a helyzet, sőt, egyszer-egyszer simán belefér. Ami azt illeti, a legtöbb ember reggelizési szokását megfigyelve a pizza még jobb döntésnek is bizonyulhat, mint mondjuk egy tál gabonapehely.
Chelsey Amer, a The Daily Meal táplálkozási szakértője szerint egy pizzaszelet több proteinnel és kevesebb cukorral tud felpumpálni reggel, mint egy tál gabonapehely, tejjel nyakonöntve. Elmondta, hogy a pizza elfogyasztása után kellemes teltségérzet jelentkezik, a cukorkóma pedig elkerülhető, ami a reggelizőpelyhek esetében gyakori mellékhatás. Van benne logika, a pizzaszelet és a rajta lévő feltétek jellemzően több tápanyagról árulkodnak, mint az agyoncukrozott gabonapelyhek.
Azért félreértés ne essék, inkább arról van most szó, hogy a gabonapelyhek mennyire kártékonyak, nem pedig arról, hogy a pizza mennyire egészséges választás. Inkább csak a kisebb rossz a kettő közül.
A legtöbb reggelizőpehely gyakorlatilag cukor- és szénhidrátbomba, melyek csak ideig-óráig tartják meg a jóllakottság érzetét. Ha ez elmúlik, az ember rendszerint még éhesebb lesz, és hajlamosabb sokkal több kalóriát bevinni, mint szükséges lenne. A szakértő szerint egészségesebb megoldásokra kell törekednünk, olyan ételekre, melyek proteint, jó szénhidrátokat és rostokat tartalmaznak. Ilyen például a zabkása, a főtt tojás pirítóssal vagy egy hatalmas tál gyümölcs magvakkal és joghurttal.
Ha pedig mégis úgy adódott, hogy pizzát reggelizel, egy dologra azért figyelj:
tedd be előző nap a hűtőbe, senkinek sem hiányzik egy jó kis gyomorrontás.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.