Egészség

A hangodból kiderül, ha rákos vagy? Igen, és más betegségek is, állítják a tudósok

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.08 | 13:48

Az emberi hang, mint biomarker segíthet az orvosoknak kockázat-előrejelzésben, tünetek távfelügyeleti ellenőrzésében, de akár a betegségek diagnosztizálásában is.

Az algoritmusok mutatják az összefüggést az egészségi állapottal

Az emberi hang általában két nagyobb változáson megy keresztül: elsőként pubertáskorban, amikor a hangszalagok megvastagszanak, és változtatják pozíciójukat a gégében. Másodszorra az öregedés okoz strukturális változásokat, amelyek gyengíthetik is a hangot. Ám van egy olyan hangváltás is, amikor például egy betegség elkezdődik, vagy amikor a mentális egészség romlik – mutat rá a A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor.

Az elmúlt években több kutatás is zajlott, mely a hangot abból a szempontból vizsgálta, hogy miként jelzi előre egy betegség kialakulását vagy jelenlétét a szervezetben.  A legújabb vizsgálatok az Egyesült Államokban és Kanadában, 12 egyetemen veszik kezdetüket 18 millió dolláros keretösszeggel a Bridge to Artificial Intelligence program részeként a National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézet) gondozásában „Voice as a Biomarker of Health” (A hang, mint az egészség biomarkere) elnevezéssel.

A következő években 20–30 ezer hangmintát gyűjtenek össze a kutatók a vizsgálatba bevont személyek egészségügyi adataival együtt. Az eredmény egy olyan kiterjedt adatbázis lesz, mely modellezhető, s amit a tudósok arra használhatnak majd, hogy algoritmusokat fejlesszenek ki, melyek az egészségi állapotokat összekapcsolják a hanghordozással és a beszédmóddal.

Parkinson-kór, rák, demencia… a hang biomarkerként működik

Már ma is ismert, hogy a Parkinson-kórban szenvedő férfiaknál a betegség kialakulásával együtt a hang amplitúdója csökkenhet, a hangmagasság pedig nőhet. A degeneratív idegrendszeri betegségek kezdetén a hang, mint biomarker megváltozik az esetek többségében, de a hang változása előre jelezhet progressziót. Sőt, akár a kezelés kellő hatékonyságát is lehet általa ellenőrizni. Egyes kognitív, mentális vagy pszichés betegségben szenvedőknél a beszédtempó lassulhat le.

“Vannak olyan minták, amelyek számos más kórállapotot jelezhetnek, így például a rákbetegségeket is. Feji- és nyaki tumorok számos különböző jellemzőt megváltoztathatnak a hangban és a beszédben. A hangszálrák esetében például a hang megváltozása az első tünet, mivel még a legkisebb daganatok is befolyásolják a hangszálak rezgését”

– mondja dr. Yael Bensoussan, a Dél-Floridai Egyetem Egészségügyi Hangközpontjának igazgatója, aki egyben az új projekt vizsgálatvezetője is.

A kutatássorozathoz a technológiát a francia Owkin MI start-up cég nyújtja, melynek egyik alapítója és vezetője, dr. Thomas Clozel biztos abban, hogy a hang, mint biomarker egyre fontosabb szerepet fog játszani az egészségügyben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló