Egészség

Metált bírod? Akkor biztosan rendben a mentális egészséged!

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.20 | 17:13

Brit tudósok rovat, de ezúttal a zenetudósoké.

Egy metálos mindenhol, mindenkor és minden körülmények között metálos marad. Ez egy akkora nagy veretes életigazság, amit üvöltve véstek bele az acélba gót betűkkel. Csakhogy a metállal szemben folyton felmerülnek olyan vádak, hogy növelik a hallgatói szorongását, depresszióját, nem beszélve az agresszióról, meg arról, hogy arra ösztökéli a metalistákat, hogy a mondjuk kezdjenek ámokfutásba. Liam Frost-Camilleri, aki civilben tanár, szabadidejében pedig jótékonysági metálfesztivált szervez, más véleményen van. Maga is metálrajongó, aki gyakran beszélget kedvenc zenei stílusáról más metálosokkal és metálzenészekkel is.

Azt ő is elismeri, hogy a metálzenekarok gyakori, visszatérő témái a depresszió és a szorongás. Azonban ez a zene nem elmélyíti ebben a hallgatókat, hanem a negatív érzelmek elől egy menekülési útvonalat, illetve azok feldolgozására egy módszert kínál. A metálzene inkább a démonok kiűzéséről szól, és nem arról, hogy azoknak szabad utat biztosítson. Vagyis ez a gyakran félreértett zenei stílus inkább abban nyújt támogatást, hogy hogyan éljük túl a nehéz időket. Ezt pedig ma már számos kutatás is bebizonyította.

Leah Sharman és Dr Genevieve Dingle, a Queensland-i Egyetem Pszichológiai Tanszékénak tanárai még egy tanulmányt is írtak kutatásaikról. Szerintük ez a szélsőségesnek bélyegzett zene valójában tökéletesen alkalmas arra, hogy a bennünk fortyogó dühöt egészségesen feldolgozzuk. Megfigyeléseik legfőbb tapasztalata az volt, hogy a metált hallgatók sokkal inspiráltabbak és aktívabbak voltak másoknál, és a pozitív érzelmek is inkább őket jellemezték. Egy másik, a Journal of Community Psychology idén januári számában publikált tanulmány pedig azt a következtetést vonta le, hogy

a metálosoknak a zene segít túlélni a kihívásokkal teli környezetükben, erős és tartós identitást, valamint közösséget is épít köréjük, amivel a mentális egészségügyi problémáikat is jelentősen enyhítik.

Egyszóval: a metál jó, értem?! Most pedig nyugodjunk meg, és végezetül hallgassunk egy kis Totális metált, a néhézfém-szakma hazai jeleseitől. És figyeljük meg, mennyire megnyugszunk tőle – feltéve, hogy metálosok vagyunk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.