Egészség

Jobb, gyorsabb, egészségesebb spermát szeretnél? Akkor ezt kell tenned!

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.04 | 16:24

Egy spanyol tanulmány szerint az antioxidánsok jelentős szerepet játszanak a spermaminőség alakulásában.

A tanulmány eredményei szerint “a jó spermaminőséggel rendelkező férfiak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak (több vitamint, folsavat és rostot, és kevesebb fehérjét és zsírt), mint az alacsony spermaminőséggel rendelkező férfiak” –  nyilatkozta Jaime Mendiola vezető szerző, a Murcia Egyetem kutatója. A főként zöldségekben és gyümölcsökben előforduló antioxidánsok csökkentik a spermaminőséget befolyásoló oxidatív stressz szintjét, és javítják a spermiumkoncentrációt illetve mobilitást. A tanulmányban 61 férfi vett részt; 30 közülük termékenységi problémával küzdött, 31-nek viszont nem voltak ilyen gondjai.

Ugyanennek a kutatócsoportnak egy korábbi tanulmánya azt mutatta, hogy “a nagy mennyiségű húst és teljes, zsíros tejtermékeket fogyasztó férfiaknak alacsonyabb a spermaminősége, mint a több gyümölcsöt, zöldséget és sovány tejtermékeket fogyasztóknak” – mondta Mendiola. A tanulmány azonban azt bizonyítja, hogy “a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók nagyobb mennyiségű antioxidánst visznek be, és ez a legfontosabb” –  nyilatkozta a kutató. – “Az egészséges étrend nem csak a betegségmegelőzés kiváló módja, hanem a spermaminőséget is befolyásolhatja illetve javíthatja.”

A kutató hozzátette, hogy “egyelőre nem tudjuk pontosan, mi a különbség aközött, hogy valaki természetes formában viszi be ezeket a vitaminokat, illetve valamilyen étrendkiegészítő formájában. Az Egyesült Államokban tervezett kutatásokban (ahol a vitaminok tabletta formájában történő fogyasztása nagyon elterjedt) a kiegészítők szerepét fogjuk vizsgálni.”

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.