Egészség

Döbbenet: Több mint hetven kiló szemetet operáltak ki a gyomrából, belehalt a műtétbe

  • Szerző:nuus
  • 2021.03.06 | 11:18

Hetvenegy kiló hulladékot találtak egy szabadon kóborló tehén gyomrában az észak-indiai Harijána államban.

Az állatot a People For Animals Trust (PFAT) állatvédő szervezet vette gondjaiba, miután egy közlekedési balesetben megsérült. Az állatorvos megállapította, hogy a tehén puffadástól is szenved.

tehen2

Egy négyórás műtétben 71 kilogrammnyi műanyagot, szögeket és egyéb szemetet távolítottak el a gyomrából. Az állatvédő szervezet elnöke azt mondta, hogy sokkolta őket a mennyiség, 13 éves praxisa alatt még soha nem szedtek ki ilyen sok szemetet egy tehénből. A korábbi rekord 50 kiló körül volt.

A tehén nem élte túl a műtétet.

Az indiai városok utcáin mintegy ötmillió gazdátlan tehén kóborol, többségüknek nincs egyéb tápláléka, mint a földön szanaszét heverő hulladék.

A tehén különösen szent állat számunkra, ugyanakkor senki sem törődik velük, a szemétből táplálkoznak

– mondta Ravi Dubay, a PFAT vezetője.

A kóbor tehenek elszaporodásához hozzájárultak a Narendra Modi hindu nacionalista miniszterelnök kormánya által életbe léptetett szigorú tehénvédelmi intézkedések, és a tehenekkel kereskedők elleni támadások megszaporodása. Az állattartók rákaptak arra, hogy az öreg vagy beteg teheneket szabadjára engedik ahelyett, hogy a vágóhidaknak adnák el őket.

Ha bárhol az indiai városokban utcán kóborló teheneket látunk, biztosak lehetünk abban, hogy tele vannak műanyaggal

– jelentette ki Romula D’Silva, az Andhra Prades államban működő Karuna Society for Animals & Nature civil szervezet alelnöke.

A jelenséggel elsőként mintegy másfél évtizede találkozott az állat- és természetvédő szervezet, amikor az általa gondozott 35 elhagyott tehén közül az egyik hirtelen elpusztult, és a boncolás nagy mennyiségű műanyagot mutatott ki a gyomrában, majd más állatokéban is.

Nincs friss és országos adat a lenyelt szeméttől elpusztuló tehenek számáról Indiában, a Times of India egy hatóságokra és aktivistákra hivatkozó 2017-es cikke szerint azonban csak Lucknow városában évente mintegy 1000 tehén halálát okozza a lenyelt hulladék.

Forrás:MTI


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló