Egészség

Életveszélyes az e-cigi, a fiatalok pedig imádják

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.06 | 15:53
  • trendindex: 2

A Kaliforniai Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy a mostanában divatos elektromos cigaretta milyen hatással van a tinédzserek szervezetére, az eredmény pedig annyira nem meglepő. Valóban káros az e-cigi, de sokkal jobban, mint gondoltuk.

pixabay.com CC0

A hagyományos cigaretta még mindig károsabb, de azért a viszonylag fiatal e-cigiről is sejthettük, hogy idővel kiderül, hogy az új találmány mennyire is károsítja a szervezetet. A Kaliforniai Egyetem kutatásában 67 e-cigiző fiatalt vizsgáltak, 16-ot, akik dohányoznak és e-cigiznek is, őket hasonlították 20 olyan tinédzserhez, akik egyáltalán nem füstölnek. Miután megvizsgálták a vizeletüket és a nyálukat, arra jutottak, hogy

azoknál a legmagasabb a károsodás, akik több módon is dohányoznak, viszont a kizárólag e-cigizők szervezetében is vannak rákkeltő anyagok.

Az ízesített e-cigit szívók esetében rosszabb a helyzet, mint azoknál, akik ízesítetlen folyadékot töltenek az eszközükbe, de mindkét esetben jóval magasabb a károsodás, mint azoknál, akik nem dohányoznak.

A vaporizert, tehát az elektromos cigarettát folyadékkal töltik meg, ennek a gőzét lélegzik be a vaperek, vagyis az elektromos cigi fogyasztói. Ez a folyadék lehet natúr, aminek a karamellhez hasonló illata van, de lehet gyümölcsös ízesítésű is, na ezekben még több a káros anyag. Ennek a folyadéknak az egyik fő alkotóeleme az akrilnitril, amiből általában ragasztót, műanyagot és mesterséges gumit készítenek. Nem hangzik túl jól, ugye? Nem is tesz jót, az akrinitril miatt olyan egészségtelen az e-cigi.

A “vapelés” divatosabb, mint a hagyományos cigaretta

Egy korábbi kutatásban azt is megállapították, hogy a tinédzserek között népszerűbb a vapelés, mint a hagyományos cigaretta. Emellett gyakrabban is fogyasztják, mint a dohányzók a hagyományos cigit.

Annyira azért nem meglepő, hogy az elektromos cigaretta egészségtelen, azt viszont nem tudtuk, hogy ennyire. A legrosszabb mégis az, hogy a fiatalok nem tudják, hogy az e-cigi majdnem olyan kártékony, mint a normális cigi, szóval úgy fogyasztják, hogy nem is ismerik a veszélyeit.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • mrzax szerint:

    Imádom, amikor ilyen brutálisan nincs fogalma a cikk írójának a témáról, amiről ír. Az, hogy az elektromos cigaretta káros hatásairól összehord mindenféle hazugságot, már nem lep meg, de annak legalább utána nézhetett volna, hogy az akrilnitrilt, nem mesterséges gumiból, ragasztókból és műanyagból készítik, (ammóniából és propilénből készül egy bonyolult katalitikus reakcióban) hanem az akrilnitril maga a műanyaggyártás alapanyaga. Jézusom….

Cikkajánló