Egészség

10 tipp, hogy ne felejts el vizet inni

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.23 | 17:18

A vízpótlás nagyon fontos az egészségünk megőrzésében, de könnyen elfeledkezünk róla. Itt van 10 megoldás, hogy ne így legyen.

123rf.com

Inni muszáj, hogy megfelelően hidratált legyen a szervezetünk. Ám bármilyen evidens is a folyamatos folyadékpótlás, egy elfoglalt, rohanós napon sokszor megfeledkezünk a rendszeres ivásról. Létezik pár egyszerű trükk, ami segíthet, ha nem jön össze a napi minimálisan szükséges folyadékbevitel, érdemes pár szimpatikus pontot beépíteni a napirendünkbe.

1. Íz a vízbe!

Unalmas a sima víz? Dobáljunk bele friss gyümölcsöt vagy zöldséget, így adhatunk hozzá némi plusz ízt. Választhatunk citrusféléket (mindenképpen kezeletlen héjút vegyünk vagy héj nélkül tegyük a kancsóba), uborkát, gyömbért vagy akár málnát. Minél tovább hagyjuk a zöldséget vagy a gyümölcsöt a vízben, annál intenzívebb lesz az íze. Kombinációkkal is próbálkozhatunk, például remek együtt az uborka és a menta, valamint a citrom a bazsalikommal.

2. Pár korty minden étkezés előtt

Ha magunkra főzünk, kortyolgassunk az előkészületek közben. Ha pedig étteremben eszünk, mindenképpen kérjünk vizet az étel és a további italok mellé.

3. Hígítsunk vízzel és jéggel

Jeges tea, zöldséglevek és 100%-os gyümölcslevek? Ha gyakran fogyasztunk ezekhez hasonló italokat, érdemes kikísérletezni a számunkra legjobb arányt, és tiszta vízzel felhígítva inni valamennyit. Nyáron a jéggel sem kell spórolnunk.

4. Mindig legyen folyadék a közelünkben

Ami szem előtt van, arról nehezebben feledkezünk meg. Tartsunk egy üveg vizet az íróasztalunkon, a munkanap végére észrevétlenül el fog fogyni.

5. Üdítők helyett ásványvíz

Nem kell teljesen kiiktatnunk az életünkből a kedvenc üdítőnket, de érdemes a 80-20-as szabályt alkalmazni. 80%-ban igyunk inkább vizet, a maradék 20% lehet más ital.

6. Vízben gazdag ételek

Cseles módja a vízfogyasztásnak, ha egészen egyszerűen vízben gazdag ételekkel pakoljuk meg a tányérunkat. Válasszunk magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, a legjobb az uborka, a cukkini, a görögdinnye és grépfrút, ezeknek több mint 90%-a víz.

7. Egy az egyhez szabály

Ha buliba készülünk, ne feledkezzünk el erről a fontos szabályról. Egy pohár alkoholt mindig kövessen egy pohár víz. Nem fogunk kiszáradni, sőt jó eséllyel még a másnaposság is elkerül majd bennünket.

8. Mozogni csak folyadékkal

Mozgás közben mindenképpen pótoljuk az elvesztett folyadékot! Sokan csak az edzés végén isznak, pedig jobb, ha folyamatosan kortyolunk a kulacsunkból.

9. Ha nem megy…

Garantáltan meghozza a kedvet az iváshoz némi sós rágcsa. Persze részesítsük előnyben az egészségesebbeket, például fogyasszunk egy kis marék pörkölt, sózott kesudiót.

10. Egy csésze kávé, egy pohár víz

Amíg a kávénk lefő, töltsünk magunknak egy pohár vizet. A kávé vízhajtó hatású, ezért lényeges, hogy igyunk is mellé. Ráadásul ha a napi kávés szertartáshoz „rögzül” a víz is, máris tettünk azért, hogy többet igyunk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló