Egészség

“Rémálom baktériumot” találtak szerte Amerikában, ami ritka ellenálló az antibiotikumokkal szemben

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.05 | 16:53

A modern civilizáció egyik legnagyobb és legégetőbb problémája az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok számának emelkedése és elterjedése. Mi ez, ha nem maga a para?

Ha úgy vesszük, sokkoló jelentést tett közzé az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ. Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok évente 23 000 embert ölnek meg Amerika-szerte. 2017-ben pedig újabb többszáz esetet tártak fel, amikor ilyen un. “rémálom baktériumokkal” találkoztak az orvosok.

Az újonnan felállított Antibiotikumrezisztencia Laboratóriumi Hálózat szerint, akik a konkrét vizsgálatot végezték el tavaly, 221 esetben mutattak ki ritka erős ellenállást különféle baktériumoknál. Egyik példája ennek az Enterobacteriaceae, aminek halálozási aránya 50%-os, így azt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kritikus kórokozók közé sorolta. Vagyis ez egy olyan baktérium család, aminek legyőzésére új antibiotikum kifejlesztésére van szükség. A szűrővizsgálatok 11% -ában ráadásul nagyon nehéz volt kimutatni a kórokozót, mert szinte tünetmentesek voltak a vizsgált emberek. Így a fertőzés is gyorsabban, vagyis ahogy a jelentés fogalmaz: “radar alatt” terjed, ami nem kecsegtet túl jó kilátásokkal.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló