Egészség

Gyógynövények izomlázra, hagyd ki a patikát, itt az 5 legjobb természetes ellenszer

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.08 | 15:35

Az izomláz szükséges rossz, de egészen egyszerűen beszerezhető gyógynövényekkel is mérsékelhetjük a fájdalmakat.

van az edzéstől? Néhány házilag is elkészíthető hatékony gyógynövényes krém, és fürdő segíthet a megelőzésben és a gyógyításban! Hívd segítségül a levendulát, borókát, körömvirágot, gyömbért, cickafarkfüvet.

Egyetlen könnyű mozdulat, mégis pokolian fáj. Ismerős az érzés ugye? Sportolás, vagy fizikai munka végzése után mindannyian találkoztunk már az izomláz kellemetlen érzésével, melynek kialakulásában több tényező is szerepet játszik.

Sokáig azt hitték az izomláz a túlzott megerőltetés miatt felhalmozódott tejsav okozza, ám a legújabb kutatások szerint, a kellemetlen érzés az izomrostok nagyon apró szakadásai miatt alakul ki, melyek helyén gyulladás keletkezik. Ezért van az, hogy súlyosabb esetben akár rossz közérzet, vagy hőemelkedés is felléphet. Íme néhány szuperhatékony gyógynövény, melyek segítenek az izmokat ellazítani, így megszüntetik a fájdalmat!

Levendula

A levendula egy kifejezetten kellemes illatú gyógynövény, illóolaját, ha fürdővizedbe csepegteted remek feszültségoldó. Gyakran alkalmazzák reuma, vagy idegzsába ellen, a masszírozásra használt levendulaolajat tartalmazó krémek oldják az izomfeszültséget, enyhítik a fájdalmat, és a gyulladást, az illatuk pedig hangulatjavító.

Készíts illatos izomlazító fürdőt levendulával. Önts keserűsót a fürdőkádba, majd engedd rá a meleg vizet, majd 1/4 csésze tejbe tegyél 3 csepp levendulaolajat, és miután a kád megtelt vízzel öntsd bele a tejes folyadékot. Fürdés közben ügyelj arra, hogy felkavard a kád aljára rakódott sót.

Boróka

Ez a gyógynövény a kemény csomós izmok ellazítására a legalkalmasabb, fájdalomcsillapító, főként krém formájában szokták használni. Amellett, hogy ellazítja az izmokat, még a narancsbőr ellen is nagyszerűen használható.

Körömvirág

A körömvirág egész Európában elterjedt gyógynövény, a növény értékes anyagai nagyrészt a sárga színű virágában található. Kiválóan alkalmas fájdalomcsillapításra, ilyenkor a körömvirág főzetét, vizes vagy alkoholos kivonatát használják. Emellett pedig kenőcsként is alkalmazzák.

Az izomfájdalom enyhítése mellett számos előnyös tulajdonsággal bír, többek között

immunerősítő hatása van, fertőtlenít, gombaölő, és a bőr öregedésének lassítására is megfelel.

A belőle készült tinktúrát te magad is könnyen elkészítheted: tegyél 1 liter pálinkába egy maréknyi virágzatot, majd érleld két hétig a napon, végül szűrd le. Forralt vízzel hígítva alkalmazhatod izomláz, zúzódás, izomrándulás, és daganatok kezelésére.

Gyömbér

A fűszerként is használd gyömbér jótékony hatásait évszázadok óta ismerik, megfázás és gyomorrontás esetén is előszeretettel használják. Egyes kutatások szerint, az értékes gyógynövénynek fájdalomcsillapító hatása is van. Egy kísérletben az önkéntesek egyik része két gramm gyömbért tartalmazó kapszulát szedett, a másik csoport pedig placebót kapott 11 napon keresztül.

A nyolcadik napon súlyokat emeltettek a résztvevőkkel, hogy mérsékelt izomsérülést gerjesszenek. A kutatás eredménye szerint,

a rendszeres gyömbérszedés által a testmozgás után fellépő izomfájdalom 25%-al csökkent.

Cickafarkfű

A cickafarkfű nevű gyógynövényt már az ókorban is használták sebgyógyításra, számtalan területen érezteti pozitív hatásait. Alkoholos kivonata a bekeményedett izmok lazítója, olajával kenőcsök készülnek, emellett bőrápolóként és arckrémként is kiváló.

Forrás: Napidoktor.hu

Képek: Pixabay.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.