Egészség

Itt a világ legegészségesebb országai, már az elsőn meglepődtünk

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.15 | 06:46

A táplálkozás, a közegészségügy állapota, sőt még a fegyvertartás lehetősége is befolyásolja, mennyire egészségesen élsz.

Azt már betéve tudjuk, hogy jobb elkerülnünk a cukros üdítőket és édességeket, a készételeket vagy például a túl zsíros fogásokat, azonban arról sokkal kevesebb szó esik, hogy milyen alapanyagokat, ételeket lenne célszerű beiktatnunk a táplálkozásunkba. Pedig nemekre lebontva is létezik olyan lista, amely a szervezet számára legfontosabb tápanyagokat tartalmazza.

Talán nem meglepő, hogy sajnos nem hazánk, de lehet, hogy elsőre a győztes nemzet sem jutott volna eszünkbe. A Bloomberg 2019-es felmérése szerint ugyanis a dobogó legfelső fokán Spanyolország áll, éppen csak megelőzve Olaszországot.

Mi lehet a titok?

A jelentés szerint mindkét ország a mediterrán táplálkozási szokásoknak köszönheti a listán betöltött előkelő helyét. A mediterrán népek konyhája gazdag extra szűz olívaolajban és olajos magvakban, amelyek jelentős mértékben csökkentik a szívizomzati betegségek kialakulásának esélyét. A mediterrán táplálkozási elvek a szezonalitás fontosságát hirdetik, sok zöldség és gyümölcs fogyasztására buzdítanak, valamint előtérbe helyezik a sovány fehér húsokat és az omega-3 zsírsavakban gazdag halakat. Nem vetik meg a szénhidrátokat sem, ám mértékkel javasolják, és ami még fontosabb: csakis minőségi pékárukat, tésztákat, gabonaféléket érdemes beépíteni a mindennapjainkba.

A mediterrán étkezés nem igényel extra kiadásokat, hiszen egyszerű, könnyen beszerezhető alapanyagokból építkezik, illetve a szezonalitás elvének betartásával is rengeteget spórolhatunk. Ha minderre odafigyelünk, nem szükséges Spanyol- vagy Olaszországba költöznünk egy egészségesebb életért, itthon is áttérhetünk a feljebb vázolt táplálkozási módra.

A listán egyébként bolygónk 169 országát rangsorolják több szempontot is figyelembe véve, ilyenek például a környezeti hatások és a várható élettartam. Az 5 legjobb helyezést a két dél-európai ország mellett Izland, Japán és Svájc érte el. Magyarország a 48. helyen szerepel a listán, 4 helyezést javítva a két évvel ezelőtti felméréshez képest. Kissé árnyalja a képet, hogy olyan európai országok is megelőznek minket, mint Szlovákia (45.), Albánia (43.) és Montenegró (41.), a szomszédos Ausztria pedig az előkelő 13. helyen áll.

Szintén szerepel a jelentésben, hogy a születéskori várható élettartam Spanyolországban 2040-re el fogja érni a 86 évet, a 2017-es magyarországi adat 78,99 év a nők és 72,4 év a férfiak esetében.

A lista összeállításakor figyelembe vették a közegészségügyi ellátás állapotát, valamint a magánszemélyek fegyvertartásának szabályozását is, valószínűleg ez utóbbinak – és nem csupán a gyorséttermek óriási szénhidrátbombáinak – köszönheti az Egyesült Államok a nem túl acélos 35. helyét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló