Egészség

Az Indiában szedett gyógyszerek három százaléka nem felel meg a szabványoknak

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.04.28 | 11:48

Az indiaiak által magas vérnyomásra, bakteriális fertőzésre és allergiára rendszeresen szedett gyógyszerek három százaléka nem felel meg a szabványoknak - derült ki a kormány ellenőrei által a gyógyszergyárakban vett minták elemzéséből.

Fotó: Pixabay

A hivatalos szakértők azután végeztek rajtaütésszerű ellenőrzéseket a gyógyszergyárakban, miután az Indiában gyártott köhögés elleni szirup miatt – elsősorban afrikai országokban – több gyermek meghalt – írta pénteken a The Guardian című brit napilap.
A szabványnak nem megfelelő besorolás önmagában nem jelenti azt, hogy a gyógyszerek eleve ártalmasak lennének, de miután nem hatékonyak, és nem gyógyítják a betegségeket, melyek súlyosbodhatnak, tovább terjedhetnek, a kórokozók pedig a gyógyszerekkel szemben ellenállóvá válhatnak.

A legutóbbi – márciusi – vizsgálat során 1497 mintát vettek az ország különböző részeiben működő gyógyszergyárakból.

Negyvennyolc készítményt – mintegy 3 százalékot – találtak “a szabványnál gyengébb minőségűnek”. A márciusi vizsgálat javulást mutat januárhoz és februárhoz képest, amikor a minták 5 százalékát találták selejtesnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly tárta fel, hogy Üzbegisztánban és több afrikai országban gyermekek haltak meg, miután Indiában gyártott köhögés elleni szirupot fogyasztottak.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) áprilisban közzétett jelentésében azt írta, hogy egy február végén-március elején végzett ellenőrzés során megállapították, hogy az indiai gyártó, a Global Pharma nevű vállalat Csennaiban működő gyárában több biztonsági előírást megsértettek. Az indiai kormány büszke arra, hogy a generikus (már lejárt szabadalmi védettségű vagy szabadalmi védelem alá nem eső) gyógyszerek gyártása révén “a világ patikája”. Narendra Modi miniszterelnök szerdán Újdelhiben egy egészségügyi konferencián kijelentette:

“India célja elérhető áron elérhetővé tenni az egészségügyi ellátást nem csak az indiai állampolgárok, de az egész világ számára”.

A WHO szerdán adott ki figyelmeztetést orvosok számára – a harmadikat ősz óta – egy pandzsábi cég által gyártott fertőzött köhögés elleni szirupra. A készítményben az emberi szervezetre ártalmas, oldószerként használt dietilénglikolt, valamint fagyállóként használt etilénglikolt találtak.

Szakértők szerint a korszerűtlen és nem megfelelő indiai szabályozási rendszer a felelős a nem megfelelő minőségű, valamint a hamisított gyógyszerekért.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló