Egészség

Veszélyesebb a fogamzásgátló tabletta, mit hittük

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.17 | 16:41

Egy friss kutatás szerint lényegesen veszélyesebb mellékhatása van a fogamzásgátló tablettának, mint ahogy azt valaha is gondoltuk volna – állítják a University of Michigan munkatársai.

A szakemberek a hét legismertebb és leggyakrabban felírt tablettát vizsgálták, és megállapították, hogy hatásukra négyszeresére nőtt a progesztin – a progeszteron szintetius változata – szintje. Drasztikusan nőtt továbbá az ún. ethinyl estradiol – a szintetikus ösztrogén – szintje is, aminek hatására mintegy 40 százalékkal nő a mellrák kockázata.

A kutatás vezető Beverly Strassmann humánbiológus szerint ezzel együtt sem kell a nőknek lemondania a fogamzásgátló tablettáról, mivel a védekezés egy rendkívül hatékony módja, aminek ugyanakkor számos előnye is van orvosi szempontból. Úgy gondolja, a friss felfedezésnek inkább a fogamzásgátló tabletták komplexebb analízisét kellene szolgálniuk, mivel idővel épp a tabletta segítségével lehet minimalizálható a mellrák kockázata.

„Nem történt elég fontos előrelépés a fogamzásgátló tabletták első generációjának felfedezése óta, a gyógyszergyártó cégeknek nem volna szabad a babérjaikon ülni. Ne feledjük, hogy világszerte milliók szedik a tablettát” – mondja Strassmann professzor, akinek csapata 12 korábbi tanulmányt hasonlított össze, hogy a fenti eredményekhez jusson.

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló