Egészség

Mindenki megnyugodhat, működik a meditáció az iskolai stressz ellen

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.03 | 17:41

A szorongás leküzdésére hivatalosan is be lehetne vetni a mindfulnesst.

Az ausztrál tanulóknál olyannyira bevált az iskolai meditáció gyakorlása, hogy több pedagógus is azt szeretné, ha a nemzeti tanterv része lehetne a mindfulness. A tudomány szigorúsága nem igazán oldja meg a stressz kezelését, és sajnos szorongás ellen sem véd.

via GIPHY

A queenslandi oktatási hivatal beszámol arról, hogy a négy és 17 éves kor közötti egyének egyhetede átél valamilyen mentális problémát minden évben. A szorongás járványszerűen terjed, amit a személyes gondok mellett a jó jegyekért való hajtás és a közösségi média irányából érkező nyomás is tetéz.

via GIPHY

A brisbane-i Brighton State School például egyike azoknak az intézményeknek, ahol meditációt emeltek a tantervbe. Szempont volt, hogy javuljon az érzelmek kezelése, a fókuszálás és a viselkedés szabályozása. Kath Warren három év távlatából úgy véli, jól haladnak:

Sokat stresszeltek és idegeskedtek, ám a mindfulness jóvoltából a tanuláshoz való hozzáállásuk is pozitív irányban változott.

Ebéd után tíz perc elcsendesedés jár: nyugis zene szól, és egy vezetett meditációt gyakorolnak a diákok.

via GIPHY

A nyolcéves Henry már otthon is így csillapodik le:

Van, hogy feszülten érek haza, akkor ez az, ami segít.

Az ottani tanárok szerint ilyesmire érdemes volna időt szakítani, a zsúfolt órarend ellenére.

 

View this post on Instagram

 

It’s #friday so shoot for the stars 🌠

A post shared by Smiling Mind (@smilingmind) on


A tanrendben hivatalosan még nem szerepel, ám történtek már lépések ebbe az irányba. 2019-ben a Smiling Mind nevű, iskolai mindfulness programra 2,5 millió ausztrál dollárt áldoz a szövetségi kormányzat, hogy ezzel a lelki egészséget és az öngyilkosságok megelőzését segítse. A non-pofit csoport vezetője szerint fontos, hogy minél hamarabb megismerkedjenek a gyerekek ezzel a módszerrel.

via GIPHY

Addie Wodden hozzáteszi, hogy sok mentális probléma már 12 éves kor előtt jelentkezik:

Változtatni szeretnénk a statisztikán. Látunk máris a javulást, több ezer tanárunk munkája jóvoltából. Viszont emelkedik a zaklatások és a bomlasztó magatartással kapcsolatos esetek száma is. Előnyös és proaktív is volna, ha hivatalosan beilleszthetnénk a tanrendbe a mindfulnesst.

idézi az abc.net.au a pszichológust.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.