Egészség

7 egészséges fűszernövény az ablakodba, és túlélésük receptje

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.14 | 19:13

Igen, itt a szezon, mostantól tulajdonképpen kedvez az időjárás a zöld fűszernövények túlélésének.

Bazsalikom

Mi is ez? A növények királya, számos kultúrában szent növényként tisztelik. Alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedik, tartalmaz jó adag béta-karotént, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az tápanyagok védik a szervezetet az szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában. Hol érzi magát a legjobban? Személyes kedvencünk a bazsalikom, de ritkán éli túl az első szüretet. Át kell ültetni és gyakran kell metszeni. Fontos, hogy csak egy fél pohár vizet kapjon naponta, mert mediterrán növényként nem tesz jót neki a túl sok nedvesség.

Oregánó

Mi is ez? Az oregánó az egyik legnépszerűbb hagyományos fűszernövény, amit főként az olaszos tésztákhoz és a házi pizzához szoktunk bevetni. A szárított verzió és a friss oregánó közötti különbséget zongorázni lehetne. Hol érzi magát a legjobban? Mediterrán növény, így talán nem túl meglepő, hogy imádja a déli fekvésű ablakokat, ahol szinte állandóan süt rá a nap.

Rozmaring

Mi is ez? A rozmaring illatos és gyönyörű, a lelkes szakácsok kertjéből nem hiányozhat, hiszen a magyar konyhának is szerves része. Fontos antioxidáns, jót tesz az emésztésnek és B- és C-vitaminban gazdag. Hol érzi magát a legjobban? Nyáron szeret két ablaktámla között, egy déli fekvésű helyiségben pihenni. Valamivel több vízre van szüksége, mint az oregánónak, de azért ne locsoljuk agyon!

Rukkola

Mi is ez? A rukkola, más néven borsmustár a Földközi-tenger mellől érkezett hozzánk, Magyarországon az utóbbi egy évtizedben vált azonban csak igazán népszerűvé. Jó hatással van az emésztésre, segít kordában tartani a koleszterin- és a vércukorszintet is, ezért főként nehezebb ételek mellé érdemes fogyasztani belőle. Bőven van benne A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is. Ha eddig semmilyen növény nem élt nálad túl, de nagyon szeretnél saját konyhakertet, kezd a sort a rukkolával: eszméletlenül igénytelen növény, nem kell vele sokat foglalkoznod, ráadásul jó gyorsan növekszik, terebélyesedik.

Babér

Mi is ez? Erős, markáns ízvilágot ad már egy-egy babérlevél – más néven Hol érzi magát a legjobban? – is, ezért óvatosan adagoljuk, ha friss levelekkel dolgozunk. Szintén mediterrán vidékről érkezett, de nem csak fűszerként, hanem gyógynövényként is bevethetjük: az ízületeknek teafőzet és borogatás formájában igen jót tesz. Hol érzi magát a legjobban? Keleti vagy nyugati fekvésű ablakokban, ahol elegendő teret kap ahhoz, hogy lélegezzen.

Zsálya

Mi is ez? Az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség szimbólumaként tekintettek a zsályára, ma már fűszernövényként is gyógynövényként használjuk. A szó latinul „gyógyítást” jelent, nem véletlen, hogy az olaszok az örök élet részeként tekintettek rá. Teafőzetjét torokfájásra vetik be ma is, de borogatásként alkalmazható tejelapasztásra is, sőt ösztrogéntartalma miatt a menopauza tünetei is hatékonyan kezelhetőek vele. Hol érzi magát a legjobban? Déli fekvésű ablakokban, ahol bőségesen éri napfény. Hiába, ezek a mediterrán növények már csak ilyenek.

Petrezselyem

Mi is ez? A magyar konyha egyik fő fűszere vizelethajtó és étvágyjavító hatással bír. Fokozza a gyomor-béltraktus működését, teája hólyaghurut esetén is népszerű. A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére ajánlott, és nem utolsósorban, a gyömbérhez hasonlóan semlegesíti a túl sok hagyma markáns szagát is.
Hol érzi magát a legjobban? Keleti- vagy nyugati fekvésű ablakokban, ahol bőségesen kap napfényt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Érkezik a keleti szél
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 09.
Celeb
Csobot Adél odavan az exért
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 18.