Egészség

Igen, a bor igenis egészséges

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.19 | 11:48

Gondoltad volna, hogy a bor segít fenntartani beleid természetes baktériumegyensúlyát?

Nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk és milyen gyógyszereket veszünk magukhoz, mivel ezek mind hatással vannak bélflóránk működésére – derül ki egy friss kutatásból.

A gyümölcsök, a zöldségek, a kávé, a tea, a bor, a joghurt és az író segítenek abban, hogy a beleink baktériumkészlete változatosabb, s ezáltal ellenállóbb legyen. Ez az, ami az immunrendszert hosszútávon erősíti, és a betegségeket távol tartja.

„Tudományos berkekben tartja magát a nézet, hogy minél változatosabb a bélflóra, annál egészségesebb az ember, ezért a cél az, hogy változatos étkezéssel gondoskodjunk a megfelelő baktérium-diverzitásról”

– vélekedik a kutatást vezető Dr. Jingyuan Fu, a holland Groningeni Egyetem genetikus adjunktusa.

via GIPHY

Kiderült az is, hogy azok az ételek, amelyek szénhidrátban gazdagok, alapvetően gyengítik a bélbaktériumok diverzitását. Ebbe a kategóriába tartoznak a magas zsírtartalmú tejek és a sok cukorral édesített üdítők. Emellett a gyógyszerek is komoly hatással vannak belünk működésére: az antibiotikumok és egyes diabétesz elleni gyógyszerek szintén csökkentik a baktériumok diverzitását, ezáltal a szervezet védekezőképességét. Hasonló a helyzet a dohányzással, illetve szívinfarktus után is csökken a diverzitás.

Minden ember belében több trillió mikroorganizmus él, amelyre a szakemberek a bél mikrobiómájaként szoktak utalni. A mikrobiómát a szervezet legnagyobb immunrendszerének is szokás hívni, és az életmód az, ami a leginkább befolyásolja minőségét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.