Külföld

Kell-e újra félnünk? – Olaszországban már megjelent az Oropouche-láz

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.29 | 15:32

Felütötte a fejét Olaszországban az Oropouche-láz: Itália már jelentette első esetét. Ez a láz a Latin- és Dél-Amerikában gyakori szúnyogok által terjesztett betegség.

Újabb betegség a láthatáron: Olaszország június 15-én jelentette az Oropouche-láz, a szúnyogok által terjesztett betegség első esetét.

Ez az első eset, amelyet Európában észleltek. Latin-Amerikában és a Karibi-térségben már kitörtek a lázzal kapcsolatos járványok idén.

Az Olaszországban diagnosztizált beteg a közelmúltban tért vissza karibi útjáról – jelentette az Il Messaggero című olasz lap a közegészségügyi hatóságokra hivatkozva – tudatta a dw.com.

Mi pontosan az Oropouche-láz?

Az Oropouche vírusos betegség fertőzött szúnyogok, illetve csípésük révén terjed. Bár a kór régóta kering Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karibi-térségben, néhány országban meredeken megemelkedett a diagnosztizált esetek száma idén. Brazíliában eddig több mint 5500 esetet jelentettek 2024-ben, szemben a 2023-ban észlelt nagyjából 840-el.

A betegség átterjed olyan országokba is, ahol korábban soha nem vettek észre Oropouche-láz eseteket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június 11-én jelentette az első kubai járványkitörést, amely csaknem 70 megerősített esetet jelentett.

Van újabb félnivalónk? Elkezdett terjedni az Oropouche-láz – Fotó: dw.com

„Ez az első alkalommal észlelt betegség az országban, ezért a lakosság valószínűleg nagyon fogékony. Jelentős annak a kockázata, hogy további eseteket fedeznek fel” – állt a jelentésben.

A dengue-lázhoz hasonló tünetekkel jár a Oropouche-láz is

Az Oropouche-lázat az Oropouche vírus okozza, amely leggyakrabban a Culicoides paraensis szúnyog harapása révén terjed. Nincs bizonyíték ugyanakkor a betegség emberről emberre történő átvitelére.

A tünetek a dengue-lázához hasonlóak, s jellemzően a harapás után 4-8 nappal kezdődnek. Hirtelen jelentkeznek.

Az Oropouche-láz tünetei általában láz, fejfájás, fájdalom, hidegrázás, ízületi merevség, olykor hányinger és hányás.

A legtöbb páciens azonban nagyjából 7 napon belül felépül. A WHO szerint a súlyos esetek ritkák.

A betegség ellen jelenleg nem áll rendelkezésre specifikus vakcina vagy vírusellenes kezelés.

Szerepe lehet benne a klímának

Az Oropouche-láz egy kevéssé tanulmányozott betegség – hívja fel a figyelmet az Infectious Diseases of Poverty folyóiratban 2023 májusában megjelent cikk. Ennek eredményeként járványügyi potenciálja és a valószínű terjedési területei továbbra is feltáratlanok.

Bár az Oropouche-láz eseteinek többsége eddig a trópusi éghajlati viszonyokhoz kapcsolódik, a cikkszerzők megjegyezték: a rendelkezésre álló adatok hiánya megnehezíti a pontos következtetések levonását. Néhány járvány például a trópusi körülményeken kívül is előfordult, amelyek általában az átviteli eseményekkel hozhatók kapcsolatba.

Noha még sok minden tisztázatlan a vírussal és terjedésével kapcsolatban, a szerzők azt is megjegyezték, hogy a növényzet csökkenése és az erdőirtás összefüggésbe hozható a betegség kitörésével.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló