Egészség

Ilyen hatással van a cukor a testünkre

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.06 | 16:13

Jobb azt észben tartani, hogy mikor mennyi cukrot viszünk be.

Forrás: pixabay,com/9355 CC0

Aki látott már csokoládétól vagy cukortól felpörgött kisgyereket, az biztosan elgondolkozhatott már azon, hogy valami közvetlen és azonnali hatása biztosan van az édességeknek.

A gyerekeknek persze sokkal kisebb dózis is elég, de mutatjuk, mi történik egy felnőtt testével, ha hirtelen túl sok cukrot vesz magához.

Egyrészt a bélen keresztül felszívódott cukor visszakerül a vérkeringésbe, és egyenesen a májba megy. A máj ugyanis az egyetlen szervünk, ami képes a fruktóz molekulák lebontására és hasznosítására a szervezet számára.

Ha azonban a májban túl sok cukor halmozódik fel, és nem bírja lebontani, májzsírrá alakítja azokat. Ha túlságosan elzsírosodik a máj, inzulin rezisztencia alakulhat ki nagyon gyorsan. Ha pedig ezzel sem törődünk, könnyen különböző és jóval veszélyesebb cukor-, szív- és májbetegségeknek nézünk elébe.

És ez nem is annyira ritka, mint gondolnánk. A normál testsúlyú lakosság 40 százalékánál elfordulhat valamilyen, a test cukortartalmával kapcsolatos megbetegedés, míg az elhízott emberek 80 százaléka kénytelen megküzdeni a tünetekkel.

Sajnos itthon is egyre több az elhízott ember, pedig az orvosok nem a levegőbe beszélnek. A túlzott cukorfogyasztás nemcsak a súlyunkra nézve veszélyes, de az egészségünkre is. És ha belegondolunk, hogy a gyerekek negyede van kitéve komolyan és közvetlenül a cukor miatti betegségeknek, akkor még sürgetőbb, hogy tegyünk valamit ellene.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló