Egészség

Ilyen hatással van a cukor a testünkre

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.06 | 16:13

Jobb azt észben tartani, hogy mikor mennyi cukrot viszünk be.

Forrás: pixabay,com/9355 CC0

Aki látott már csokoládétól vagy cukortól felpörgött kisgyereket, az biztosan elgondolkozhatott már azon, hogy valami közvetlen és azonnali hatása biztosan van az édességeknek.

A gyerekeknek persze sokkal kisebb dózis is elég, de mutatjuk, mi történik egy felnőtt testével, ha hirtelen túl sok cukrot vesz magához.

Egyrészt a bélen keresztül felszívódott cukor visszakerül a vérkeringésbe, és egyenesen a májba megy. A máj ugyanis az egyetlen szervünk, ami képes a fruktóz molekulák lebontására és hasznosítására a szervezet számára.

Ha azonban a májban túl sok cukor halmozódik fel, és nem bírja lebontani, májzsírrá alakítja azokat. Ha túlságosan elzsírosodik a máj, inzulin rezisztencia alakulhat ki nagyon gyorsan. Ha pedig ezzel sem törődünk, könnyen különböző és jóval veszélyesebb cukor-, szív- és májbetegségeknek nézünk elébe.

És ez nem is annyira ritka, mint gondolnánk. A normál testsúlyú lakosság 40 százalékánál elfordulhat valamilyen, a test cukortartalmával kapcsolatos megbetegedés, míg az elhízott emberek 80 százaléka kénytelen megküzdeni a tünetekkel.

Sajnos itthon is egyre több az elhízott ember, pedig az orvosok nem a levegőbe beszélnek. A túlzott cukorfogyasztás nemcsak a súlyunkra nézve veszélyes, de az egészségünkre is. És ha belegondolunk, hogy a gyerekek negyede van kitéve komolyan és közvetlenül a cukor miatti betegségeknek, akkor még sürgetőbb, hogy tegyünk valamit ellene.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Business Insider
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...