Egészség

Túl sokat dohányzott James Bond

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.08 | 16:48

Úgy tűnik, az általános vélekedés szerint nem elég veszélyes titkos ügynöknek lenni, James Bond akkor igazán kemény figura, ha rendszeresen pöfékel is mellé.

Bár 15 évvel ezelőtt a szuperhős letette a cigarettát, 1962 óta csak egyetlen olyan James Bond-film volt, amelyben nem dohányzott senki. Így aztán hiába nem szív már Bond, a passzív dohányzás ártalmainak így is folyamatosan ki van téve, főként romantikus partnerei által.

A University of Otago munkatársainak friss kutatása 24 Bond-filmet-vizsgált, amelyek 1962 és 2015 között készültek. Egyértelmű, hogy a 60-as években volt a legtöbb dohányfüst, amikor a 007-es ügynök a jelenetek 83 százalékában pöfékelt. Aztán 2002-ben, a Die Another Day című részben Bond letette a cigarettát.

Amikor Bond még dohányzott, a film első 20 percében már rágyújtott, az elmúlt időszakban pedig elsősorban passzív dohányfüst terhelte tüdejét. A 24 filmből csupán egyetlen rész – a 2006-os Casino Royale – volt, amelyben senki sem gyújtott rá. A legutóbbi filmben, a 2015-ös Spectre címűben sem Bond, sem a többi főszereplő nem füstölt, de egyes mellékszereplők kezében fel-feltűnt a cigaretta.

A szakemberek szerint mindez azért is aggályos, mert rengeteg fiatal számára példakép a titkosügynök, és ösztönösen utánozzák mozdulatait és szokásait.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.