Tudomány

A termékenység a tét – A mikroműanyag már az emberi testben is ott van

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.11 | 14:10

Szakértők szerint azonnali változásra van szükség.

Az utóbbi évek kutatásai riasztó eredményeket hoztak napvilágra. Már tudjuk, hogy a mikroműanyagok nemcsak az óceánok mélyén és a hegyek csúcsán vannak jelen, hanem már az emberi test legintimebb részeiben is felbukkantak. A Quindao egyetem legfrissebb tanulmánya szerint minden vizsgált sperma mintában kimutattak mikroműanyagokat. Ez komoly aggályokat vet fel a férfi termékenység kapcsán – írja a tenyek.hu

Mindezt a mindennapi életünk során számos forrásból vihetjük be a szervezetünkbe. Az ételek és italok mellett a PET palackokban és műanyag edényekben kapható termékekben is ott van. Nem beszélve a levegőről, amit belélegzünk. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az apró, láthatatlan részecskék bejussanak a testünkbe.

Egy kutatás bizonyította, hogy egy átlagos ember hetente egy bankkártya méretű mennyiségű műanyagot fogyaszt el. Ez pedig hosszútávon komoly hatásokkal van az egészségünkre.

A kutatók egyik legriasztóbb felfedezése az volt, hogy a PVC mikroműanyagok jelenléte a spermában jelentősen csökkenti a spermiumok mozgékonyságát. Ez kulcsfontosságú a megtermékenyítéshez, így a mikroműanyagok jelenléte komolyan veszélyeztetheti a férfi termékenységet​. Emellett a mikroműanyagok hormonális zavarokat, gyulladásokat és genetikai károsodásokat is okozhatnak. Ez pedig tovább rontja az egészségi állapotot és a reproduktív képességeket​.

Forrás: Pixabay

Mindez még csak a kezdet, szakértők folyamatosan kutatják a mikroműanyagok „útját” az emberi szervezetben. Az eredmények egyre aggasztóbbak. Azt már jól tudják, hogy a részecskék először a véráramba jutnak, onnan pedig testünk minden részébe szétszóródnak. Így többek között a tüdőbe, a spermába, sőt még a placentába és az anyatejbe is.

Ez azért okoz nagy gondot, mert nemcsak a jelenlegi generációk egészségét veszélyezteti, hanem a jövő nemzedékeit is. Hiszen a genetikai károsodások és hormonális zavarok hatásai átörökíthetők. Így, ha tovább mérgezzük a szervezetünket, az hosszú távú következményekkel járhat az emberiség számára.

Ezért itt az ideje, hogy komolyan vegyük a műanyag szennyezés problémáját és azonnal lépéseket tegyünk a műanyag használatának csökkentésére. Erre ma már számos módszer létezik. Az első, és talán lefontosabb, hogy lemondunk a PET palackok használatáról, és helyettük környezetbarát alternatívákat választunk. 

Szerencsére azonban van egy forradalmi magyar megoldás a műanyagszennyezés ellen, ami megmentheti a jövőnket.

(via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.