Egészség

De miért vannak vattapamacsok a gyógyszeres üvegekben?

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.13 | 10:43

Biztos találkoztunk már a gyógyszeres vattával: nem az egyesével csomagolt gyógyszerekről, hanem az üveges változatokról van szó. Felbontjuk, de nem borulnak szét a tabletták, mert egy hatalmas vattapamacs tömíti el az üveg száját. De miért, kérdezhetné Ábel?

Forrás: pixabay.com/breenke CC0

Az első vattapamacsokat az 1900-as évek elején kezdte el beletenni az üvegekbe a híres gyógyszergyáros, Bayer. A célja az volt, hogy leszorítsa az üveg aljára a tablettákat, így azok szállítás közben nem ütődnek az üveg falának és töredeznek szét. Az első tabletták ugyanis nagyon törékenyek voltak. A korabeli út- és szállítási viszonyok között ugyanis ez gyakran előfordult, a betegek pedig maguk próbálták összeállítani a darabokból a vélt adagot. Ez pedig gyakran vezetett túladagoláshoz.

Érdekes módon éppen a Bayer hagyta abba a vattázás 1999-ben – több gyógyszergyár azonban máig folytatja a gyakorlatot. A gyártók és az egészségügyi szervezetek ugyanakkor felhívják arra a figyelmet, hogy felbontás után dobjuk is ki a vattát, mert kinyitáskor könnyen beszippantja a levegőből a nedvességet, ami pedig rontani fogja a gyógyszer hatóanyagát.

via GIPHY

Azt fontos elmondani, hogy éppen a vásárlók követelték ki a vatta további pakolgatását, mert úgy vélték, így tovább megőrzi a szavatosságát a gyógyszer. Ezzel szemben tökéletesen haszontalan. Az 150 éves múltra visszatekintő Bayer persze nemcsak vattafronton alkotott maradandót, hiszen számos fontos gyógyszer, köztük az Aspirin is az ő termékük.

Forrás: pixabay.com/breenke CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.