Egészség

A beültetett bélbaktériumok enyhítik az autizmus tüneteit?

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.15 | 10:13

Ohioi kutatók érdekes összefüggésekre bukkantak.

Az elmúlt években több kutatás is fókuszált már arra, hogy a bélbaktériumok milyen szerepet játszhatnak a viselkedésünkben. Az emésztőrendszerünkben élő, jótékony mikroorganizmusok telepei az Ohio Állami Egyetem tudósainak a figyelmét sem kerülték el, akik megállapították, hogy bizonyos autisztikus tünetek jelenléte összefügg a bélbaktériumokkal. A viselkedést érintő jellegzetességek megváltoztak, amikor bélsár-átültetésen estek át páciensek. A testbe került új mikroorganizmusok előnyös volta ráadásul tartósnak bizonyult, még évekkel a transzplantáció után is éreztették hatásukat.

via GIPHY

A tanulmány eredménye először 2017-ben látott napvilágot, melyhez 18 olyan gyerek bélbiomját elemezték, akik autizmussal vagy emésztési zavarral küzdöttek. A kontrollcsoport ugyanennyi, tünetmentes fiatalból állt. Egy hét alatt hajtották végre rajtuk a bélsár-átültetéseket, és az autista személyeknél már nyolc hét után jelentős javulás állt be.

A széklet-behelyezés azoknál működik látványosan, akik emésztési gondokkal küzdenek. Az autizmussal élő alanyok esetén ezek a problémák kimondottan makacsak is lehetnek, ezért kezdtük el velük a kezelést. A beavatkozás után pozitív változást tapasztaltunk mind az emésztő-, mind az idegrendszer tekintetében.

összegzi Ann Gregory mikrobiológus. Ám a kutatás még nem fejeződött ezzel be: nemrégiben egy jótékony baktériumokról szóló konferencia kapcsán ismét felvették a résztvevőkkel a kapcsolatot.

 

Legnagyobb döbbenetükre azt a választ kapták, hogy még két év múltán is érezhető volt a beültetés hatása. A beavatkozás előtti állapothoz képest 60 százalékos javulást mutatnak az alanyok, a mai napig. Mindez a Prevotella bacilusnak és jótékony társainak köszönhető. Mielőtt pezsgőt bontanánk, hogy meglett az autizmus ellenszere, a szakemberek azzal hárítanak, hogy kicsi mintán történt a tesztelés – de az eredmények mindenesetre biztatóak.

via GIPHY

A további kutatás irányának pedig érdemes volna azt kitűzni, hogy sejtszinten hogyan képes a beültetett biom viselkedni, eltérő körülmények és tünetcsoportok esetén, teszi hozzá az IFL Science.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.