Egészség

Nem igaz, hogy váratlanul jönnek a betegségek

  • Szerző:nuus
  • 2020.08.08 | 07:18

Az emberek többsége meglepően pontosan képes felmérni saját egészségi állapotát, s ezáltal megjósolni, hogy elkapja-e a nátha a közeljövőben – tudjuk meg a Pittsburgh-i Carnegie Mellon University friss kutatásából.

123rf

A szakemberek 360 egészséges, 18 és 55 év közötti felnőttet kértek arra, hogy egy egyszerű teszt segítségével pontozzák saját egészségüket. Az önkéntesek pontosan meg tudták jósolni, hogy a közeljövőben náthásak lesznek-e, ami azt mutatja, hogy az orvosoknak érdemes volna meghallgatni, hogyan értékelik saját egészségüket a páciensek.

“Azok, akik alacsony pontszámokat adtak magunknak a különféle területeken, elég jó eséllyel jósolták be a komolyabb problémákat is, ideértve a végzetes betegségeket is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a meglátások az immunrendszerrel pontosak-e, illetve pontosságuk milyen társadalmi tényezőktől függ”

– mondja a kutatást vezető Sheldon Cohen pszichológiaprofesszor.

A pontozást követően az önkéntesek laboratóriumi körülmények között találkoztak a nátha-vírussal, majd öt napig vizsgálták a vírus szervezetre gyakorolt hatását. A résztvevők kb. egyharmada kapta el a betegséget, és ezek épp azok az emberek voltak, akik gyengének és közepesnek találták saját egészségüket az előzetes pontozás során.

“Ösztönösen tudunk bizonyos dolgokat a testünkről, ami az orvosunk számára nem mindig egyértelmű egy egyszerű vizsgálat során” – tette hozzá a szakember. A kutatás a Psychosomatic Medicine című szaklapban jelent meg.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló