Egészség

Rejtélyes betegség ütötte fel a fejét a szomszédban, itt az új járvány?

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.10 | 16:48

A szakemberek egyelőre kutatják az okokat.

Szlovéniában, az árvíz sújtotta területeken, a Meza folyó völgyében, fertőző hasmenéses megbetegedéseket regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy nem csak a víz viszi el a hidakat és utakat, hanem sajnos egy olyan dolog is előkerült, amelyet senki sem rendelt: a hasmenést okozó, rejtélyes baktériumok.

A helyi Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) szerint a megbetegedések száma folyamatosan emelkedik, és ez még csak a kezdet. A szakértők szerint a megbetegedéseket a Meza folyó mentén fekvő településeken észlelték, de a krízishelyzet központjában álló Crna na Koroskem városában is több megbetegedés volt. Az emberek egyelőre elszigeteltek, hogy ne terjedjen a betegség.

Persze az a kérdés, hogy honnan jött ez a dolog? A szakértők még nem tudják biztosan, de lehet, hogy a szennyezett víz vagy az élelmiszer okozhatta a bajt. Vagy lehet, hogy a szennyezett törmelékkel való érintkezés vagy a rossz higiéniai körülmények is közrejátszottak. Az sem kizárt, hogy a katasztrófától független az árvíz, nem azzal függ össze.

A NIJZ pedig már adta is a tanácsokat: csak palackozott vagy forralt vizet használjanak fogmosáshoz és ételmosáshoz. Az arcot pedig ne érje víz zuhanyozás közben, nehogy a betegség iszonyatosan vicces módjára terjedjen. A hasznos tippek között van az is, hogy az árvíz után maradt törmeléket csak kesztyűben takarítsák el.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló