Egészség

Újabb fordulat autizmus-ügyben, mégis a nemi hormonok okoznák az állapotot?

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.13 | 06:45

A dán és brit tudósok friss kutatásában nem a tesztoszteron jött ki.

Egy kisebb volumenű tanulmány új megközelítésből mutatta ki azt, hogy a várandósság alatti hormonszint és az autizmus kialakulása közt összefüggés állhat fenn. Ám most nem férfihormonról van viszont szó, hanem az ösztrogén került a tudósok látóterébe.

 

Az elmúlt két évtized kutatásai rendre kimutatták, hogy a magzat agyának fejlődésére komoly hatást gyakorolnak a nemi hormonok  – a tesztoszteron, a kortizol és a progeszteron – melyek főleg a kisfiúk esetében eredményezhetnek autisztikus tüneteket. De a női hormonok sem elhanyagolható tényezők, fejtette meg a brit University of Cambridge és a dán State Serum Institute munkatársaiból álló kutatócsoport.

A magzat ösztrogén-szintje minden eddigi eredménynél fontosabbnak tűnik. Az angol egyetem autizmus-kutató centrumának igazgatója, Simon Baron-Cohen szerint

Számít a genetikai állomány is, ám hogy a méhbeli hormonokra hogyan reagál a genetikai faktor, az kihat a baba agyára is.

275 magzatvíz-mintát vizsgáltak, most a női hormonok szempontjából: négy fajta – ösztradiol, esztron, ösztriol és progeszteron – szintjét mérték meg. 98 minta származott olyan fiúk magzatvizéből, akik később autisták lettek. Adataikat 177 olyan eredménnyel vetették össze, ahol nem mutatkozott autisztikus jelleg, és a különbség szembetűnő volt.

 

A női hormonok megnövekedett szintje közül is kiugrik az ösztradiol mennyisége. Még a 2015-ös, férfihormonokat górcső alá vevő kutatásnál is egyértelműbb az összefüggés. Kérdés, hogy a várandósság melyik időszakából származnak a minták, illetve hogy mi a forrásuk – és az sem mindegy, hogy a baba agyának fejlődése milyen szakaszban volt a levételkor.

A megemelkedett hormonszint forrása lehet az anya, a gyerek vagy akár a méhlepény is. Ez lehet a következő vizsgálatunk tárgya.

véli Alex Tsompanidis brit társ-szerző, aki kihangsúlyozta, hogy a céljuk nem az autizmus „kivédése” volna, hormonális úton. Ugyanis ez nem egy betegség, amitől szabadulni kell – inkább az állapot jobb megértését mozdítanák elő. A Science Alert megjegyzi, hogy az utóbbi időben felmerült, hogy a hormonok szétválasztása férfi és női típusra – néha felszínesnek bizonyul. Ez a kutatás is alátámasztja azt, hogy a bevett kategorizálás akár félrevezető is lehet.

Hátborzongató példa, hogy a dán biobank negyven évvel ezelőtt levett mintái ma szolgáltatnak a tudománynak alapanyagot, korábban elképzelhetetlen módokon.

– lelkesedik Arieh Cohen, a koppenhágai intézet részéről.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Megvan a következő Sztárboxos?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 11.
Celeb
Bodrogi Gyula 120 évig akar élni
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 11.