Egészség

Több ikerpár él tovább az átlagnál – meg is van, miért

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.21 | 12:45

Az egypetéjű, férfi ikrek a leghajlamosabbak a hosszú életre egy friss dániai kutatás szerint. A kutatók annak tudják be a jelenséget, hogy az ikrek támogatják és segítik egymást, ami az egészségükre is jó hatással van.

Ikerség a hosszú élet titka – legalábbis egy washingtoni egyetemi kutatás szerint. A felmérés során 2932 egynemű, ikerpárt vizsgáltak meg, akik Dániában születtek 1870 és 1900 között, és minimum 10 évet éltek. A kapott adatokat aztán a teljes dán népesség adataival hasonlították össze.

„Azt láttuk, hogy nagyjából minden korcsoportban nagyobb eséllyel élnek tovább az egypetéjű ikrek, de még a kétpetéjűeknek is jobbak a kilátásaik az ikertestvérrel nem rendelkezőkénél”, mondja David Sharrow, a Washingtoni Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője. A vizsgált férfiak esetében 45 éves korban látszik a legésesebben az eltérés: a teljes népességben 100 férfiből 84 volt még életben 45 éves korában, csak az ikrek esetében ez a szám 90 volt. Ez 6 százalékpontos eltérés az ikrek javára.  A 60 évnél csak kicsivel idősebb nők körében az eltérés ennél nagyobb, 10 százalékpont.

Segít, ha van kinek a vállán sírni

„Hasznos, ha van valaki mellettünk, aki a társadalomban is közel áll hozzánk és vigyáz ránk”, állítják a szerzők. A társadalmi kiegyensúlyozottság egészségre gyakorolt jó hatását már vizsgálták a kutatók: korábban több tanulmány jelent meg arról, hogy a házasság által kialakított szociális háló biztonságot ad, ami a kapcsolatban élők egészségére is jó hatással van. Egy probléma viszont volt ezzel a hipotézissel: nem lehetett tudni, hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás, azaz a házasság tesz-e egészségesebbé, vagy inkább az eleve egészséges emberek hajlamosabbak házasodni.

DV IMAGE
DV IMAGE

Ikerpárt viszont nem tudunk magunknak választani, mégis jobbak az életkilátásai azoknak, akiknek van ikertestvérük. Sharrow-ék szerint ez a kutatási eredmény a házasságok jótékony hatásáról szóló tanulmányok eredményeit is erősíti.

Örülhetnek az egypetéjű férfi ikerpárok

Modelljükben elválasztották a halálokokat: megkülönböztettek úgynevezett akut halált és természetes halált. Kiderült, hogy akut halállal, azaz balesetben vagy más, az ember saját cselekedeteihez köthető módon (például önpusztító életmód miatt) kevesebb férfi halt meg, ha volt egy ikertestvére.

Sharrow szerint ez a férfiak egészségesebb életviteli döntéseinek köszönhető. „Mivel a férfiak hajlamosabbak veszélyesebb cselekvésekre, jobban járhatnak, ha van mellettük egy védelmező társ – ebben az esetben egy ikertestvér – aki lebeszélheti őket az ilyen viselkedésről”, magyarázza. 

A tanulmány szerzői más adatbázisokra is ki szeretnék terjeszteni kutatásaikat. Hosszú távon azt szeretnék bizonyítani, hogy nem csak az ikerpárok közötti kapcsolat van jó hatással az egészségre, hanem az emberek közötti erős kötelékek úgy általában is javítják az életkilátásokat.

(Via: Futurity)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló