Egészség

A zene csodákra képes: a britek playlisttel küzdenek a demencia ellen

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.28 | 16:18

A BBC sajátosan száll be az időskori elbutulás elleni harcba.

Évek óta tudni lehet, hogy a zene enyhíti az agyi hanyatlás tüneteit. A BBC a Music nevű honlapjával felvette a kesztyűt: a brit közszolgálati monstrum egy olyan oldalt hozott létre, mely dalok ezreinek adatbázisául szolgálhat. Ezek a dallamok előhívhatnak régesrég elfeledett emlékeket is.

A zene felbecsülhetetlen erővel tud hatni. Jóval gyorsabban képes előhozni valamit az agy rejtett zugaiból, mint bármi más eszköz. Legyen az akár egy személyes fotó, egy beszélgetés vagy házi videó. Egy hangzás bárhová elrepít: a fiatal éveidbe, az életed egy meghatározó korszakába, ahová máshogy nem juthatnál vissza.

véli a Snow Patrol sztárja, Gary Lightbody, akinek édesapja demenciával küzd.


A zeneterápia depressziót enyhítő hatása is már bizonyítást nyert. De szorongás, tévképzetek és mozgást érintő zavarok esetén is bevált már, akárcsak az Alzheimer-kór tüneteinél. Jelenleg az angol idősotthonok alig öt százalékában áll rendelkezésre jó minőségű zenei program, ami nagyon kevés. Így a jótékony célú Playlist for Life összeállt a BBC-vel, hogy létrehozzák a

Music Memories

nevű oldalt, mely itt érhető el. A szeptember 28-án elinduló site egyelőre 1800 dal közül enged válogatni, melyek közé klasszikus tételek és tévés szignálok is bekerültek – az utóbbi száz év terméséből. Saját lejátszási listát is összerakhatunk a számunkra személyes jelentéssel bíró kompozíciókból. Megadhatjuk a korunkat, nemünket és születési helyünket, mellyel segíthetjük a hozzánk hasonló adottságú, hátterű páciensek zenével való kúrálását.

via GIPHY

Van egy népszerű skót altatódal, az Ally Bally Bee, amely a legtöbb glasgowinak kiskorában beégett. Ettől a motívumtól biztonságban érzik magukat, mintha ismét anyjuk szerető karjaiban pihennének. De ha történetesen Readingben nőttél fel, ez a dal benned semmit sem mozdít meg.

meséli Sarah Metcalfe, az alapítvány részéről a BBC-nek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló