Egészség

Megvan a zsírégető szuperhormon

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.09 | 07:31

Hogy miként? Egy szóval: testmozgással. Azért ennél egy fokkal bonyolultabb a dolog – egy új kutatás kimutatta, hogyan változtathatjuk át a fehér zsírsejtjeinket energiaégető barna zsírsejtekké. A fogyás legújabb slágerkifejezése az irizin nevű hormon.

Még egy érv született amellett, hogy a testmozgás a legjobb fogyókúra. Az elmúlt években slágertéma a tudományos életben az irizin: ez a hormon akkor szabadul fel, amikor a szív és más izmok mozognak, és azért felel, hogy a kalória raktározó fehér zsírsejtek energiát felszabadító barna zsírsejtekké alakuljanak át. Aktivál egy fehérjét és olyan géneket, melyek az előbbi átalakítást végzik el a sejteken.

 

Bread Makes You fat.

A Floridai Egyetemen elvégzett kutatás vezetője, Li-Jun Yang szerint ők az elsők, akik az irizin emberi zsírszövetekre és zsírsejtekre gyakorolt hatását vizsgálták. 28 mellkisebbítő műtéten átesett nőből származó mintákkal bizonyították be, hogy az irizin elősegíti a test zsírégető képességét.

Nem csak égeti a zsírt, de gátolja is az új zsírsejtek kialakulását. A használt mintákon 20-60 százalékkal csökkentette a zsírsejtek számát azokhoz a mintákhoz képest, amelyek nem találkoztak irizinnel.

Mozgás!

Mivel a test keveset termel belőle, mozgással kell előállítanunk a hormont – Yang szerint a kutatás nyomatékosítja a rendszeres testmozgás fontosságát. Még nem lehet tudni, hogy gyógyszerként elérhető lesz-e az irizin, ezért aki biztosra szeretne menni, fusson inkább naponta két kilométert.

Ahelyett, hogy várunk a csodagyógyszerre, érdemes megváltoztatni az életmódunkat. A testmozgás irizint termel, aminek hasznos szerepe van a zsírégetésben, erősíti a csontokat és megerősíti a szív-és érrendszerünket.

– fejti ki Yang.

Tavaly már kikutatták, hogy az irizin jótékony hatással van a szívműködésre, többek között azért, mert megnöveli a szervezetünk kalciumszintjét.

via GIPHY

Bármennyire is tűnik banálisnak a felfedezés – mindenki tudja, hogy sporttal a legkönnyebb fogyni –, újítást hozott a zsírégető hormonok ismeretében. Most már nincs kifogás, mindent értünk, de hogy hányan indulnak most futni, és hányan ülnek le a fotelbe megvárni, amíg kijön az irizin tartalmú gyógyszer, az kérdés.

(nyitókép: Bruce Bennett/Getty)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló