Egészség

Tudományos tény: a hallucinogén varázsgomba lehoz a depresszióról

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.14 | 17:43

Persze azért az orvosok felhívják arra is a figyelmet, hogy senki ne kezdjen öngyógyításba, mert nagyobb baj is lehet a vége.

Forrás: Pixabay

A pszilocibin a varázsgombák hatóanyaga. Aki bekajál egy kis gombát, annak ettől borul fel maga körül a világ: torzul, szétfolyik, hullámzik, majd a valóság szétszakadó szövete mögött megnyílik egy színpompás, pszichedelikus űr. A kutatók egy ideje előszeretettel kísérleteznek a pszilocibinnel.

Az angol Imperial College London kutatói most közzétettek egy tanulmányt, amiben nem kevesebbet állítanak, mint hogy

a gomba hatóanyaga segíthet a depressziós pácienseknek a gyógyulásban.

19 emberen olyan végezték el kísérletüket, akik ebben a betegségben szenvedtek már jóideje, de a depressziójukat eddig nem sikerült hatékonyan kezelni. A kutatók beadtak nekik 10 milligramm pszilocibint, majd egy héttel később megismételték a dolgot, csak egy nagyobb adaggal: másodszorra már 25 grammot adtak be nekik. A kísérlet után az abban résztvevők mindegyike jobban érezte magát, és ez a hatás még 5 hét múlva is megmaradt. Mi történhetett?

A pszilocibin hatására az agy különböző területei közötti kapcsolódások meggyengülte, sőt volt, hogy meg is szűntek, de csak átmenetileg. Amint kiürült a résztvevők szervezetéből a pszilocibin, az agyi kapcsolódások helyreálltak, viszont nagyobb mértékben, mint amilyen korábban volt. A kutatók azt feltételezik, hogy a pszilocibin hatása, hogy teljesen lebontja a kapcsolódási mintákat, majd újra is építi azokat, és meg is erősíti. Ez persze még nem áttörés, most egy komolyabb, nagyobb mintán elvégzett, kontrollcsoportos kutatás következik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló