Egészség

Ezek a gyógyszerek merevedési zavart okoznak

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.22 | 16:22

A merevedési zavar olyan probléma, amelynek okát több oldalról is érdemes megvizsgálni. Nem csak fizikai és pszichés tényezők vezethetnek ugyanis a kialakuláshoz, de bizonyos gyógyszerek is járhatnak ilyen mellékhatással. 

Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy ezért is fontos a kikérdezés során a szedett gyógyszerekre is rákérdezni.

Ilyen típusú gyógyszerek vezethetnek merevedési zavarhoz

A merevedési zavar, vagyis erektilis diszfunkció a merevedés kialakulásának vagy fenntartásának nehézsége, képtelensége – ami nyilvánvalóan nagyon megnehezítheti a férfiak életét. Bár az idősödéssel az előfordulása növekszik, bizonyos esetekben akár fiatal férfiaknál is előfordulhat, és minden életkorban fontos kideríteni az okát. Mivel gyógyszer mellékhatás is okozat ilyen panaszt, érdemes tudni, milyen típusú gyógyszerekről lehet szó.

  • Magas vérnyomásra rendelt gyógyszerek

A béta-blokkolók, a diuretikumok és más hatásmechanizmusú gyógyszerek is okozhatnak merevedési zavart, amelynek oka még nem teljesen világos.

  • Koleszterincsökkentők

A kontrollálatlanul szedett koleszterincsökkentők ismert mellékhatása a merevedési zavar.

  • Immunrendszert gátló gyógyszerek

Az ún. immunszuppresszáns gyógyszerek feladata, hogy visszafogják az immunrendszer működését, például egy autoimmun betegségnél vagy szervátültetés után. Egyik ismert mellékhatásuk a szexuális funkciók gyengülése.

  • Androgén hormonokat gátló gyógyszerek

A „férfihormonoknak” is nevezett androgén hormonokat bizonyos állapotoknál szükséges blokkolni, ilyen lehet például a prosztatarák.

  • GnRH antagonista gyógyszerek

A gonadotroping- releasing hormon (GnRH) antagonista gyógyszereket szintén előrehaladottabb prosztatarák esetén rendelik el, és ismert mellékhatásuk, hogy csökkenthetik a szexuális vágyat.

  • Kortikoszteroidok

A kortikoszteroidok olyan anyagok, amelyek képesek bizonyos hormonok hatásait utánozni és tipikusan gyulladáscsökkentőként alkalmazzák őket. Ezek a gyógyszerek azonban a tesztoszteron szintjét is csökkentik, ami egyes férfiaknál a szexuális vágy csökkentését és merevedési zavart is okozhat.

  • Antidepresszánsok, antipszichotikumok

A klinikai depresszió megelőzésére, kezelésére rendelhetik el pszichiáterek az antidepresszánsokat, amelyek a nemi vágy csökkenésével és ejakulációs problémákkal is járhatnak. Ugyancsak pszichiáter írhat fel antipszichotikumokat, amelyek az elmében zajló pszichotikus állapotokat hivatottak kezelni, és amelyek egyik mellékhatása lehet a szexuális problémák megjelenése.

  • Epilepszia elleni gyógyszerek

Az epilepsziás rohamok megelőzéséért rendelt gyógyszerek kihathatnak a férfi orgazmus készségre.

Ezért fontos a kikérdezés a merevedési zavar kezelésében

– Ha egy férfi páciens merevedési zavar miatt fordul hozzánk, nem csak magáról a panaszról, de a meglévő betegségekről, a pszichés állapotról és a szedett gyógyszerekről is fontos kikérdezni – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Az anamnézis felvételen nem véletlenül kérdezhetünk rá a kábítószer és az alkohol fogyasztásra, hiszen ezek az anyagok is okozhatnak erektilis diszfunkciót. Ha kiderül, hogy egy gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik a merevedési zavar, akkor is nagyon fontos tudni, hogy a rendelt gyógyszereket nem szabad „csak úgy” abbahagyni. A kezelőorvossal együttműködve tudunk dönteni arról, lehetséges-e másik gyógyszerrel helyettesíteni az eddig szedettet, esetleg lehet-e módosítani az adagot, vagy van-e más kezelési lehetősége az adott betegségnek. Ezen kívül természetesen más módszerekre, eljárásokra is szükség lehet a merevedési zavar kiküszöböléséhez, de szerencsére ma más számos biztonságos megoldás elérhető az urológiában.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.