Egészség

Brit tudósok helyett most egy brit kutató állítja: hatástalan a homeopátia

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.31 | 12:49

A homeopátia követőinek eddig sem sikerült meggyőző bizonyítékokkal alátámasztaniuk, hogy ez az alternatív gyógymód valóban hatásos. Az angol Bond Egyetem kutatói tüzetesen vizsgáltak különböző homeopátiás eseteket, hogy végre választ kapjunk arra, működik-e ez a módszer?

Ha valamilyen betegségben szenvedünk, akkor a megoldást az jelenti, ha olyan szert viszünk be a szervezetünkbe nagy hígításban, amely az adott betegség tüneteihez hasonló hatást vált ki – valahogy így lehetne összefoglalni a homeopátia lényegét. A kérdés, hogy ez a módszer valóban működik-e?

via GIPHY

Erre volt kíváncsi Paul Glasziou, a Bond Egyetem professzora is. A bizonyítékokon alapuló orvoslás vezető akadémikusa ezért összesen 176  különböző homeopátiás esetet vizsgált meg 68 különböző egészségügyi állapotra koncentrálva. Az alapos vizsgálatok után pedig Glasziou professzor szerint

semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátia hatásos lenne.

A módszer követői ráadásul azt vallják, hogy minél nagyobb mértékben hígítanak egy anyagot, annál jobb hatást érhetnek el. Így sok esetben az adott homeopátiás szer csak nagyon kevés, vagy egyáltalán nem tartalmaz semmilyen “hatóanyagot”.

A homeopátia atyja is csalódott lenne

– Az egész munkának azzal a kíváncsisággal kezdtem neki, hogy működhet-e ez a valószínűtlen kezelési módszer? Amikor azonban elvégeztük a 176 egyéni vizsgálatot és nem találtunk erre bizonyítékot, akkor

elvesztettem az érdeklődésemet

írta a blogján a professzor. Glasziou azonban azt is hozzátette, hogy megérti, ha Samuel Hahnemann – a homeopátia atyja – a XVIII. században nem volt elégedett az akkori gyógyítási módszerekkel. Ebben az időszakban ugyanis még például elfogadott orvosi beavatkozásnak számított az érvvágás is, ezek mellett a a homeopátia valóban szimpatikusabb alternatívának tűnhetett.

Azt hiszem mára Hahnemann is csalódott lenne a homeopátia újító vizsgálatainak kudarca miatt – írta Glasziou.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló