Egészség

Ezt teszi a cukor veled, émelyítő egy ábrán látni minden ártalmat

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.01 | 14:13

Az édesség rossz, értem? Valóban savanyú a cukor, ha ezt végig böngészed.

A Business Insider időzítése tökéletes: mostantól minden az édességről szól. Nem elég a Haloween csokit vagy csalunk-dózisa, de lassan bontogathatjuk az adventi naptárakat is.

Tavaly derült ki, hogy még a ’60-as években fizetett le egy élelmiszeripari cég, a Sugar Research Foundation három Harvard-kutatót, hogy eltussolják az egyre bizonyosabbnak látszó összefüggést, mely a cukorfogyasztás és a szívbaj közt kialakult. A tudósok így némi baksisért (mai áron nagyjából 50 ezer dollár, azaz 13 millió 350 ezer forint lehet) inkább a zsírokra fogták a keringési betegségek kialakulását.

A Harvard javaslata nyomán így az amerikaiak étrendjéből száműzésre kerültek a zsírok, helyette viszont a cukros rágcsálnivalók jöttek be. De a bőséges édesség bevitel káros hatásait sem lehet a végtelenségig titkolni.

Manapság már közismert a legtöbb veszély, amit a cukorfogyasztás okozhat, de rengeteg mítosz is lengi körül a témát. A szénhidrát semmiképpen sem kell, hogy hiányozzon az étrendünkből, viszont jelenleg a tengerentúlon bőven több, mint a dupla mennyiség fogy el fejenként, mint amennyi az amerikai előírás volna. Ez ráadásul még a WHO javaslatának is kétszerese: így negyedannyi cukor volna ideális a szervezetnek.

Az ételekben található természetes szénhidráton felül, a hozzáadott cukrok is számítanak.

A fenti infografikából kiderül, hogy a bevitt cukor hatására a szervezet inzulint kezd termelni, ami a többi hormonunkra is hatással lesz. Inzulinrezisztencia is kialakulhat, ami diabéteszhez vezethet. Memóriazavart, köszvényt, hasnyálmirigy- és veserák kockázatát is magával vonja az édesség-bűnözés. Ráadásul még magas vérnyomás, keringési problémák, súlygyarapodás, fogromlás és májkárosodás is írható az édességek számlájára.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló