Egészség

Az amishoknak még egy mutáns gén is besegít, hogy tíz évvel tovább élhessenek

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.15 | 11:23

Nemcsak az életvitelük áldásos, de tudósok szerint az indianai puritánok megnyerték a génlottót is.

Forrás: Pixabay

Egy olyan mutációt fedeztek fel az Indianai Old Order nevű amish közösségben, amely rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Ennek az öregedésgátló módosulásnak köszönhetően hosszabbodik meg az itteniek élettartama.

A  konzervatív keresztény kommuna azon tagjai, akik egy egyszeri, nem funkciónáló másolatát hordozzák a SERPINE1 nevű génnek, még a többiekhez képest is átlagosan egy évtizeddel toldják meg az élethosszukat. Az indianai amishok minden modern kori dologtól távol tartják magukat, legyen az elektromosság, autók vagy az egészségügy vívmányai.

Egyáltalán nem élnek a jelenkori orvostudomány előnyeivel, és mégis megérik átlagban a 85 éves kort. Ez igencsak figyelemre méltó.

említi meg Dr. Douglas Vaughan, a Northwestern Egyetem szív- és keringési specialistája. A Science Advances című kiadványban megjelent tanulmányából kiderül, hogy a 177 megvizsgált alany közül 43-uk rendelkezik ezzel a mutációval. Az öregedési folyamat megértése ma az egyik legizgalmasabb tudományos kihívás, épp ezért szokatlan, ha egy olyan mutációra bukkannak tudósok, amely ennyire erős hatású. A korosodás több tünetét is képes ugyanis blokkolni ez a módosulás, kezdve azzal, hogy véd a diabetesz kialakulásától, illetve az érrendszer és a keringés rugalmasságát is fenntartja.

Arról van szó, hogy ez a hatás molekuláris, hormonális és szöveti szinten is megjelenik, mindettől tud az élettartam meghosszabbodni.

A módosulás a telomerek meghosszabbodását érinti: azaz a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő, védő szakasz nyúlik meg. Az öregedés része az, hogy rövidülnek a telomerek.

Ha viszont már két másolata van ezeknek a nemfunkcionáló géneknek, akkor pont az ellenkezője történik: ahelyett, hogy megvédenének a kórságoktól, veszélyes vérzékenységet okoznak.

Dr. Vaughan szerint az amishokhoz hasonló mutáció más körülmények között csak minden 70.000 emberből érint egyet. Hogy ezek a közösségek elszigetelten élnek, az elősegíti ennek a jótékony SERPINE1 mutációnak a gyakori előfordulását.

Az ilyen különleges közösségek genetikai vizsgálata több információt elárul az öregedés természetéről, mintha áltagos lakosokat tanulmányoznánk.

vetíti előre a kutató az Independent hasábjain.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.