Egészség

2019-re elkészülhet a földimogyoró-allergia ellenszere

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.20 | 14:55

A tabletta azért még nem lesz életbiztosítás!

Egy olyan, nagyobb lélegzetű tanulmány készült nemrégiben, miszerint a gyermek- és kamaszkori földimogyoró-allergia jó eséllyel leküzdhető. Olyan módon, hogy szoros kontroll alatt, fokozatosan szoktatják hozzá a szervezetet az akár életveszélyes tüneteket is kiváltó táplálékhoz. Ha ez beválik, akkor a többi ételérzékenység előtt is új távlatok nyílnak meg.

via GIPHY

Az Aimmune Therapeutics kísérleti gyógyszerével egy évig kezelt fiatalok 67 százaléka már elfogyaszthat úgy legalább két szem mogyorót, hogy ne kockáztassa az egészségét. Míg a placebót kapott kontrollcsoportból ez csak négy százaléknak sikerült.

Sajnos volt némi ára a tesztnek: az alanyok ugyanis, akik szedték a hatékony készítményt, emésztőrendszeri, légzési és bőrpanaszokról is beszámoltak.

Pár éve már kisebb tanulmányok is javasolták, hogy érdemes fokozatosan kitenni a szervezetet a földimogyoró-allergén anyagnak, melyhez hozzászokva a test már nem reagál olyan hevesen, mint például amit egy anaphylaxiás sokk jelent.

via GIPHY

De ez az 550 személy bevonásával készült, alapos kutatás már kézzel foghatóan bizonyítja, hogy érdemes ebben az irányban gondolkodni. A 4-17 éves alanyok számra hatékony gyógyszer kifejlesztése a cél. A kutatásban részt nem vevő Corinne Allison Keet is bizalkodik:

Most a kellő kezelés hiányától végre el tudunk mozdulni arrafelé, ahol pár éven belül több opció is megnyílhat majd a betegeink számára.

A Johns Hopkins School of Medicine gyermekorvosa szerint nagy változások előtt állunk.

Az Aimmune cég tervezi a kifejlesztett szer mihamarabbi engedélyeztetését, így az 2019 végére talán már elérhető is lesz a pácienseknek. Kérdés még a termék ára, és hogy meddig kell majd szedni, illetve hogy állami támogatást kap-e.

 

A tanulmány egyik szerzője, Wayne G. Shreffler bizakodó:

Több kutatásra is szükség lesz, hogy rájöjjünk, kinek milyen adagolás javasolt. Az alanyaink többsége jól reagált a kezelésre, remélem hogy majd az éles használat során is ez lesz a jellemző.

A massachusettsi allergiaszakértő hozzáteszi, hogy a kúra – nem csodaszer, mert nem biztos, hogy mindenkinél be is válik. A mostani betegeik fél évig, kéthetente jönnek az aktuális dózisért, és folyamatosan felügyelik őket. Otthon emellett naponta veszik be a kísérleti készítményt. Daniel Adelman, az Aimmune részéről figyelmeztet arra, hogy

Nem az a célunk, hogy ezek a gyerekek akármennyi mogyorót megehessenek majd egyszer. Fontosabb, hogy ha kiteszik a lábukat otthonról, nap mint nap, ne rettegjenek a szüleik amiatt, hogy életveszélyes állapotba kerülnek a srácok, az allergiás reakcióik révén.

A cég jövőre ezt a módszert tervezi kiterjeszteni a tojásra érzékenyek körére is, viszont azt külön kérik, hogy otthon senki se kísérletezzen, a saját szakállára. Amerikában közel hatmillió kiskorú él valamilyen ételallergiával, és a hasonló készítmények világpiaca is jelentős.

 

Az Aimmune szeréhez a zsírtalanított mogyoró kivonatot rendkívül szigorú eljárás során állították elő, ahogyan a gyógyhatású készítményeket szokták. Így precízen kimért adagokkal tudták ellátni a pácienseket, minimálisra leszorítva a kockázatot.

Keet szerint egy dolog továbbra is aggasztó lehet: felfogják-e a gyerekek, illetve a szüleik, hol húzódik a készítmény hatékonyságának a határa.

Arra fogjuk továbbra is kérni a családokat, hogy olvassák el, mi áll a vásárolt élelmiszerek címkéjén. És ha az összetevők közt szerepel a földimogyoró, akkor inkább kerüljék azt a terméket. Részben tudjuk csak garantálni a védelmet, és ez egy hamis biztonságérzetet adhat a pácienseknek.

idézi a Science Alert.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.