Egészség

Már napi egy sörrel is nő a prosztatarák kockázata?

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.25 | 15:18

Egy friss kutatás során már napi 5 dl sör elfogyasztása is mintegy 23 százalékkal növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Mindez azt jelenti, hogy ha rákról van szó, nincs precíz egészségügyi határérték ivás tekintetében, ami még garantálná a biztonságot.

A prosztatarák a férfiak körében a leginkább gyakori ráktípus. A korábbi kutatások már bizonyították, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás növeli a betegség kockázatát, a férfiak eddig azonban nyugodtak lehettek, hogy napi egy sör még nem jelent problémát.

Az ausztrál University of Victoria szerint ez a mítosz megdőlni látszik. A szakemberek 26 korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek a prosztatarák és az alkoholfogyasztás összefüggéseit vizsgálták. Felfedezték, hogy azok a férfiak, akik napi két-három egységnyi szeszt fogyasztanak – ami 5 százalékos szesztartalmú sör esetén 4,7 dl-nek vagy 175 ml bornak felel meg – 23 százalékkal nagyobb eséllyel kénytelenek szembenézni a prosztatarák kockázatával, mint azok a társaik, kik soha nem fogyasztanak alkoholt.

Hosszú ideig alábecsülte a tudomány az alkohol romboló hatását, most azonban kezd kiderülni, hogy már az a néhány sör is növeli a kockázatot. Méghozzá olyan jelentős mértékben, amit nem lehet figyelme kívül hagyni.

– mondja a kutatást vezető Tim Stockwell.

Évente 47 ezer férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal Nagy-Britanniában, és közülük 11 ezren halnak bele a betegségbe.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.