Egészség

4 dolog, amit a kiegyensúlyozott emberek megtesznek, de az átlag nem

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.27 | 19:18

Létezik néhány egyszerű szokás, amelynek segítségével egészséges és kiegyensúlyozott életre nyílik lehetőségünk, a többség azonban mégis szabotálja a lehetőséget.

Pedig az igazán erős, egészséges nyugodt emberek mind, akik erre időt szánnak…

1. Előre terveznek

Nem az utolsó pillanatban stresszelnek azon, hogy mit egyenek, hanem előre eltervezik, mi legyen a reggeli, az ebéd és a vacsora. Így egyrészt kevesebbet költenek (nem rendelnek összevissza, nem dobnak ki tengernyi maradékot, és nem méregdrága éjjelnappalikban vásárolnak), másrészt nem ájulnak el az éhségtől és robbannak fel az idegtől, amikor összejönnek a dolgok, és nincs idő mindenre.

 

2. Kivétel nélkül mindig reggeliznek

A reggelit meglehetősen csábító opció egyszerűen csak elhagyni, elvégre „útközben úgyis bekapunk valamit, ha nagyon leesne a vércukrunk”, nem igaz? Nos, nem. A kutyafuttában bekapott reggeli úton a melóhely felé általában alapból rossz minőségű, egészségtelen étel, bónuszként pedig méregdrága. Ha pedig éhesek maradunk, idegesek és dekoncentráltak leszünk, és a gyomrunkat is jobban megviseli a stressz.

3. Nem használnak ébresztőórát

A létező legrosszabb reggeli szokás a jó előre felhúzott, majd – adott esetben többször is – lenémított ébresztőfunkció. Így az alvásunk egyrészt nem pihentető, hanem töredezett, vagyis csak fáradtabbnak érezzük magunkat a végén. Emellett a kapkodás, késés szinte garantált. A legjobb, ha inkább mindennap ugyanabban az időben fekszenek és kelnek, így szervezetük magától megszokja a fix időben történő ébredést.

4. Legalább napi 15 percet szánnak tudatos töltődésre

Természetesen vannak időszakok az ember életében, amikor szinte lehetetlen lazítani: sokat kíván a munkahely, a család, az építkezés, a felújítás, ezek mindegyike. A szakemberek szerint 15 percre azonban ilyenkor is szükség van, amit nyugodt körülmények között, friss levegőn, magunkban töltünk: meditálunk, jógázunk, tornázunk, gondolkozunk, lazítunk, zenét hallgatunk, táncolunk a holdfényben (esetleg az univerzum dallamára, ahogyan azt Paulo Coelho ajánlja).

Ha mindez adott, máris nagyobb az esélye a testi-lelki egészségnek…

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.