Egészség

Újratölthető vizespalackot használsz? Jó, ha tudod, hogy elég nagy veszélynek vagy kitéve

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.27 | 14:46

Egy új tanulmány veszi el az ember kedvét az újratölthető vizes palackoktól.

Egy csomóan mozognak rendszesen, és manapság már a sportfelszerelés része a vizes palack is, amiből nagyon sokféle van. Van, aki kimondottan erre a célra gyártott palackot használ, van, aki pedig egy kis ásványvizeset. A jellemzően műanyagból készülő palackokat a zárófejük alapján különböztetjük meg egymástól, így van a szívószálas, a csavaros, a nyomós és a csúsztatós tetejű. Leglábbis ezek a leggyakrabban használatosak.

Felirat: Pixabay

Egy új tanulmány most ezt a négy fajta palackot vizsgálta meg abból a szempontból, hogy a baktérium- vagy gombatelepek milyen könnyen, milyen hatékonysággal keletkeznek bennük. Az eredmény eléggé kiborító. Amíg egy átlagos sportoló átlagos vizes palackjában 313.499 telepképző egység lehet, addig egy kutyajáték felületén mindössze 2937. Ez azért elég horror. A palackfajták sem azonos mértékben értékes táptalajai a gombáknak és baktériumoknak. A legbiztonságosabb a szívószálas tetejű palack, a legparább pedig a csúsztatós tetejű. A tanulmány ugyanakkor rámutat, hogy akkor járunk a legjobban, ha rozsdamentes acélból készülő kulacsot használunk.

Arra egyébként nem tér ki a tanulmány, hogy mindez mit is jelent pontosan, mennyire vagyunk veszélyben, és mekkora a valószínűsége annak, hogy meg is betegszünk így valamitől. Azzal a tanácsolják ugyanakkor, hogy azzal járunk a legjobban, ha a palackot rendszeresen kimossuk, mint ahogy az edényeinket és evőeszközeinket is elmossuk. Vagyis a kiöblítés még nem elég.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló