Egészség

Garantált bukta az újévi fogyókúra… az evolúció miatt

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.28 | 02:00

Nem érdemes újévi fogadalomként diétázni, mivel télen eleve hajlamosak vagyunk többet enni. A tudósok szerint az április vagy a május az ideális időpont a fogyásra.

Az Exeter Egyetem friss kutatása szerint nem kell meglepődnünk azon, hogy télen könnyebben hízunk, és nehezebben adjuk le a plusz kilókat: az evolúció során a szervezetünk egyszerűen arra “állt be”, hogy a zord időjárási körülmények között jobban elraktározza a zsírt. Ilyenkor ráadásul a többség kevesebbet mozog és többet nassol, tehát eleve halálra vannak ítélve az újévi fogyókúrák.

A bonyolult matematikai egyenletekkel alátámasztott evolúciós képlet szerint veszélyesebb az állatok számára, ha túlzottan lesoványodnak – s ezzel az éhhalál szélére kerülnek, – mintha elhíznának. Így a belső motiváció, hogy hízzunk, erősebb, mint hogy fogyjunk. Emellett a zsíros, cukros 21. századi tápláléknak agyunk nem képes ellenállni, így értelemszerűen többet hízhatunk napjainkban, mint a történelem során bármikor.

Azt hinnénk, hogy az evolúció megtanított minket arra, hogy mikor sok a jóból, de sajnos ez nem így van: az ember képtelen nemet mondani a mesterséges, modern ételekre, különösen a hideg, téli hónapokban.

– mondja a kutatást vezető Andrew Higginson. A szakember szerint napjaink élelmiszerétől könnyebb elhízni, mint azoktól az ételektől, amelyeket őseink fogyasztottak.

A jó hír viszont, hogy mivel az elmúlt néhány száz évben általában bőségesen volt táplálék, a testünk már nem raktároz el annyi zsírt és cukrot, mint korábban, így ma – még így is – könnyebb fogyni, mint őseink idejében.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló