Egészség

Ez a leghigiénikusabb módja a mosdó használatának a brit tudósok szerint

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.29 | 09:04

Van aki guggol, van aki körbetekeri az ülőkét két kilónyi papírral, és van, aki inkább kibírja hazáig. Mindannyiunknak megvannak a praktikái, ha nyilvános vécéről beszélünk, de vajon tényleg a legjobb megoldással élünk? Hogy melyik a legtutibb módszer, ha már nagyon muszáj, arról most jól kioktatunk titeket. Persze brit tudósok kutatták a témát.

A BuzzFeed járt utána a dolognak, megkérdeztek ugyanis néhány szakértőt arról, mi a leghatékonyabb módja annak, hogy valami csúnya fertőzést elkerüljünk, ha éppen nem találunk megfelelően higiénikus vécét.

Ami biztos, hogy vécépapírral kipárnázni az ülőkét nem jó megoldás, maximum az agyunkat csaphatjuk be, a bacilusokat semmiképp, így ugyanis csak növeljük a baktériumok terjedésének felületét.

And this is why it never takes just a minute … #GirlProblems #PublicBathrooms ? #RealLife

Jessica VerSteeg (@jessversteeg) által közzétett fénykép,

Lényegesen csökkenti a higiénia szintjét az a módszer, ha a vécéülőkét papírral tekerjük körbe, hiszen így a baktériumok szaporodását segítjük elő –

mondta Raymond Martin, a British Toilet Association (BTA) igazgatója, brit tudósok vizsgálták ezt is, ki más?

Ha ez nem lenne elég elborzasztó, azzal sem árt tisztában lenni, hogy a vécépapír-guriga önmagában tele van mindenféle bacival, főleg akkor ha a vécécsésze közvetlen közelében van, és nincsen lefedve.

via GIPHY

Ha a guriga szabadon van, rengetegen megfogdoshatták már, valószínűleg koszos kézzel, így nagy az esély rá, hogy a baktériumok már a papíron megtelepedtek. Sőt, ha a papír túl közel van a csészéhez, lehúzás közben milliónyi bacilus szabadulhat el rajta –

nyilatkozott Laura Bowater, University of East Anglia mikrobiológus professzora.

Ezek nem túl bíztató tények, no de mit tehetünk?

Viszonylag kevesen képesek levitálni, ezért a legegyszerűbb módja a fertőzések elkerülésének, ha megtanuljuk guggolva elvégezni a dolgunkat, ugyanis a mikrobákat érintkezéssel juttatjuk a szervezetünkbe, de ha nem ülünk le, nem érünk a vécéhez, akkor jó eséllyel megússzuk a kényes következményeket.

via GIPHY

A szakértők arra is rávilágítottak, hogy ezen kívül még néhány óvintézkedéssel elkerülhetjük a baktériumok terjesztését:

  • Az első a rendszeres és alapos kézmosás,
  • a vécé fertőtlenítése erre alkalmas, antibakteriális nedves törlőkendővel,
  • valamint a vécédeszka fedelének használata, melyet mindig lehúzás előtt kell lehajtani, így csak minimális baktérium kerülhet a levegőbe, onnan pedig a mosdó környezetébe.

Dr. Amesh Adalja, a Pittsburgh University fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője szerint a vécé lehúzása is temérdek mikrobát juttathat a levegőbe.

Észre sem vesszük, hiszen ezek a cseppek szabad szemmel láthatatlanok, viszont annál több fertőzéssel fenyegetnek. Hajtsuk le a vécéülőke fedelét, így megelőzhetjük a bajt.

via GIPHY

Miután a frászt hozták mindenkire a tudományos szakvéleményekkel, a hozzáértők azt is megemlítették, hogy ennek ellenére nem szabad túlságosan ráparázni a dologra, ugyanis a baktériumok mindenhol jelen vannak, de csak csekély százalékuk ártalmas az egészségre. Törekedjünk a tisztaságra, de ha néha nincs más választásunk és le kell ülnünk egy idegen vécére, nem valószínű, hogy nagy bajunk lesz belőle.

Fotó: Pixabay / Unsplash


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.