Egészség

Ha minnesotai autista vagy, akkor 2018 nyarától szabad füvezned

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.01 | 15:10

Az alvási apnoéban szenvedőknek is meg fogják engedni a marihuána gyógyászati célú használatát.

2018 nyarától nyílik lehetőség Minnesotában a marihuána orvosi célú használatára, olyan személyeknek is, akiket alvási apnoé vagy autizmus érint. November 30-án jelentette be a szabályzat módosítását az adott állam szakhatósága.

Július elsején kapcsolódhatnak be az ilyen állapottal élők a gyógyászati célú fűszívásba, akik augusztus elsején fogják megkapni az első, orvos által felírt adagot. A 2014-ben indult program ezen két újabb eleme úgy kerülhetett napirendre, hogy több aláírásgyűjtés közül ez a két petíció ért célba.

via GIPHY

Dr. Ed Ehlinger, egészégügyi főbiztos szerint:

Annak ellenére, hogy még mindig kevés a közzétett tudományos eredmények száma, mégis úgy látjuk, hogy egyre több bizonyíték szól az orvosi kenderszármazékok jótékony hatása mellett. Ide tartozik az autizmus spektrumzavar jó néhány esete és a légzéskimaradásos alvászavar is.

Dr. Tom Arneson orvosi kannabisz-szakértő szerint new yorki és izraeli klinikai tesztek is alátámasztják a fentieket, illetve a minnesotai autista gyerekek szülei is pozitív véleményen vannak a fű használatát illetően.

Mielőtt orvosi kannabiszt kapott, a 14 éves autista fiam gyakran tett kárt magában, akár csonttörésre és komoly szöveti sérülésekre is sor került. Most az agresszió és a dühroham már a múlté. Sisakot sem kell hordania és iskolába is járhat. Ő lett újra az én kedves, vidám fiam.

meséli Victoria Grancarich.

Arneson hozzátette, hogy az apnoésoknál bevett kezelési mód, a folyamatos pozitív légúti nyomás csak nagyjából minden második páciensnél hatékony, akiknek így nincs is szükségük más módszerre.

via GIPHY

Jelenleg az államban 7022, regisztrált személy kap orvosi marihuánát, arra nincs még becslés, hogy ez a szám milyen mértékben fog megnövekedni jövőre, a két új kategória által. Így már 13 esetben fog járni júliustól a füves kezelés: fájdalommal, szédüléssel és hányással járó rák esetén, de zöldhályog, AIDS, Tourette-szindróma, ALS, epilepsziás rohamok, Crohn-betegség és a poszttraumatikus stressz is a problémák közt szerepel. A teljes listát a Grand Forks Herald szemlézi.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.