Egészség

Furcsa betegséget is okozhat a marihuána, pedig már majdnem mennybe menesztettük

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.06 | 12:32

A scromiting - sikítva hányás - is a trip része volna?

 

A marihuána a legtöbb fogyasztójára csillapító, terápiás hatással van, de néhány olyan ember is akad, aki a szívást követően komoly hányást és gyomorfájdalmat él át. Már nevet is kapott ez a tünetcsoport: a CHS betűszó a kannabisz hyperemesis szindrómát takarja, melyet 2004-ben fedeztek fel. Eddig még kellő figyelmet nem kapott, de mostanában egyre több, ilyen esetet diagnosztizálnak az orvosok.

Ahogyan terjedőben van a marihuána használata, úgy ezek a problémák is megszaporodtak.

számol be Dr. Kennon Heard, farmakológus és orvosi toxikológus professzor. A Coloradoi Orvosi Egyetem szakembere ki is fejti, mi ez:

Az olyan pácienseknél, akik rendszeresen és régóta használnak kannabiszt, vagy legalább fél éve, jelentkezik egy makacs, napokig is tartó hasi fájdalom, mely hányással is járhat.

A professzort naponta legalább egy új beteg keresi fel ezzel a tünettel. Ezt erősíti meg a san diegoi Dr. Roneet Lev is. A Scripps Mercy kórház sebésze is felismerte ezt a trendet, sürgősségi szobájában. Még egy új szót kell megtanulnunk: a scromiting, azaz a sikítva hányás fogalmát.

Chalfonte LeNee Queen, a 48 éves san diegói nő két évtizede ízlelte meg ezt a kellemetlenséget:

Halálsikoly tört fel belőlem. Az anyám után zokogtam, aki már húsz éve elment. Nem fogtam fel, hogy már nem tud odajönni hozzám.

Több év szenvedés és hamis diagnózisok után, 2016-ban jöttek rá, hogy mi Queen baja. A CHS-re az vezette rá az orvosokat, hogy a nő rendszeresen vett forró zuhanyt, hogy tüneteit csillapítsa. Dr. Jordan Tishler, Harvardon végzett orvos, aki kannabisz klinikát vezet Massachusettsben, szerint a forró fürdő vágya tipikus CHS-jel.

Még messze nem teljes a tünetek és okok feltárása, Heard szolgál viszont pár hasznos észrevétellel:

Akik nagy adagban és rendszeresen élnek marihuánával, azoknak megváltoznak testükben a receptorok, és szabálytalanul kezdenek működni. Ez okozhatja a fájdalmat.

A megoldás a problémára, amit nem fogadnak jól az érintett füvezők, egyelőre az, hogy le kellene állniuk a szívással.

Ki szeretné azt hallani, hogy ne fogyasszon több kannabiszt, mikor úgy gondolja, hogy pont a marihuána az, ami segít neki?

jegyzi meg a 19 éves Nicole Beard a Newsweeknek, akit CHS-sel kezeltek az Iowai Egyetem kórházában.

Bár a tünetek elég riasztóak, a legtöbb fogyasztó mentes tőlük. Tishler szerint:

A CHS annak a pár betegnek valóban aggasztó, akinél már kialakult. De tömeges egészségügyi kockázatról jelenleg nincs szó.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló