Egészség

Ne már, az e-cigi mikor lett kapudrog?

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.09 | 12:59

Az amerikai tisztifőorvos nem vicceskedő alak, így valamicskét lehet adni a szavára, Vivek Hallegere Murthy két évig tartó kutatás eredményeire hivatkozva állítja, az e-cigi gázos.

e-cigarette-1301670_1280
Fotó: Pixabay/lindsayfox

Az amerikai tisztifőorvos Vivek Hallegere Murthy szava nagyon sokat jelent, maga az amerikai elnök jelölte ki és a szenátus hagyta jóvá erre a posztra. A kijózanító, de azért annyira nem meglepő bejelentést – miszerint az e-cigizés kockázatos –  két év kutatás előzte meg, amelyet 150 alannyal folytattak le. Ez alapján megállaptítható, hogy

a nikotin mindenféle formában való használata az agyi fejlődésre káros hatással van, ezen kívül viselkedési, tanulási és figyelemzavart is okozhat. Telíti az agy elégedettségi központját, így függőségekhez is vezethet

azaz kapudrogként működik a vaporizált nemzedék számára.

A tisztifőorvos emellett az e-cigik megjelenésének szigorúbb szabályozását is sürgette: ahogyan a hagyományos dohányáruk eltűntek a tévéből és hirdetőtáblákról, úgy kellene az előbbi termékek láthatóságát is korlátozni. A középiskolások és felsőoktatásban tanulók zöme észreveszi az e-cigis hirdetéseket, tízből heten beazonosítják a napjaink „Marlboro Man”-jeit, mely reklámok fesztiválokon és sporteseményeken is feltűnnek. A dohányzásellenes kampány annak idején hatékonyan lépett fel a cigaretta ellen, ezzel szemben a gyümölcs- és cukorillatot árasztó, menő fémhenger látszólag biztonságosnak tűnik a gyerekek számára is.

Több kutatás is folyt már egyébként az e-cigaretták biztonságát érintően; van, amely szerint a sejtekre ugyanolyan káros hatást gyakorol, mint elődje. Mások a formaldehid-tartalom miatt aggódnak, de a tüdő- vagy szívkárosító hatásra fókuszáló anyag is látott már napvilágot.

Amerikában idéntől csak 18 éves kortól vásárolhatnak hivatalosan ilyen termékeket, a gyártók pedig egyre inkább átállnának erre a variációra, ezért volna kulcskérdés tisztán látni a rizkóit is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló