Egészség

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet találtak Magyarországon

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.10 | 17:48

A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe.

Újabb helyszínen bukkant fel a sertéspestis Magyarországon. A Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóban afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A sertéspestis Magyarországon valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során jelent meg, Romániából jutott a térségbe, de pontosabb magyarázatot a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd.

Fotó: Pixabay

A szakemberek kijelölték a fertőzött, valamint azon belül (a járványügyi védekezés szempontjából különösen fontos) szigorúan korlátozott területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján. Az országos főállatorvos elrendelte az érintett területen a vaddisznóhullák további fokozott keresését. Egyben döntött arról is, hogy bővíti a fertőzöttnek minősített területet Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Hevesben 10, Szabolcs-Szatmár-Beregben 9 vadgazdálkodási egység teljes területe kapott fertőzött besorolást.

Néhány napja a fertőzötté vált Pest megyei zárt vadaskert közvetlen közelében igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét, a vírust két elhullott vaddisznóból mutatta ki a hatóság.

A Nébih honlapján tájékozódhatunk az afrikai sertéspestis miatt korlátozás alatt álló, valamint az alacsony, közepes és magas kockázati besorolású településekről. A lista folyamatosan bővül az újabb észlelésekkel.

Az alacsony, közepes és magas kockázati besorolású területekre vonatkozó információkat, előírásokat a 2/2019-es Országos Főállatorvosi határozat tartalmazza.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.