Egészség

A koronavírus miatti ujj-kiütések sokaknál hónapokig tartanak

  • Szerző:nuus
  • 2020.12.20 | 12:30

Egyes pácienseknél a koronavírus okozta ujjtünetek és kiütések tovább is láthatóak lehetnek, miután a betegség már elmúlt – állapította meg egy új tanulmány.

Bár nem tudni, milyen gyakran köthető a koronavírus betegséghez a bőrprobléma, egyes páciensek – a hosszan gyógyulók – ugyan jobban lesznek, de teljes gyógyulást nem mutatnak. Az ő esetükben a bőrtünetek 60 napig vagy ennél is tovább fennállhatnak – állítják a kutatók.

A „koronavírusos ujjak” és bőrkiütések a gyulladás jelei” – szögezte le dr. Esther Freeman, a Covid-19 Bőrgyógyászati Nyilvántartó vezető kutatója, mely az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia és a Dermatológiai Társaságok Nemzetközi Ligájának közös vállalkozása.

Egyes betegeknél hosszútávú gyulladás figyelhető meg, amelyet valamilyen módon kivált a vírus. Nem tudjuk pontosan, miért, hogyan történik ez, ám a bőr különösen érdekes és fontos lehet, hiszen ablakot nyit arra, ami a test többi részében zajlik. Mivel nagyon látványos, szó szerint látni lehet a gyulladást, amely éppen jelen van” – mondta Freeman.

A szakember azt gyanítja, hogy a bőrproblémák az immunrendszer vírusra adott válaszának jelei. A bőrgyógyászati nyilvántartás adatainak felhasználásával a kutatók közel 1000 bőrkiütéses esetet vizsgáltak a Covid-19-ben szenvedők körében. Mint azt dr. Esther Freeman megjegyezte: az ilyen esetek a jéghegy csúcsának számítanak, s minden bizonnyal alulreprezentáltak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyilvántartó nem rögzít minden esetet, amelyeknél a koronavírus bőrállapotot váltott ki.

A kutatók rámutattak, hogy a bőrpír és a duzzanat a lábfejen és a kezeken – az ún. „Covid-ujjak” koronavírus-fertőzés gyanúja esetén átlagosan 15 napig, laboratóriumban igazolt esetben pedig 10 napig tartottak. Vagyis az esetek fele hosszabb, a másik fele rövidebb ideig állt fenn. A jelentés szerint hat, Covid-ujjal rendelkező hosszan gyógyuló páciensnél a tünetek 60 napig tartottak, és kettő betegnél több mint 130 napig jelen voltak.

A kiütésszerű állapot átlagosan 4 napig, az úgynevezett morbilliformos kiütések pedig 1 hétig tartottak – derült ki a tanulmányból. A maximális időtartam 28 nap volt. A leletek alapján az ún. papulosquamous kitörések – melyek a bőrön pikkelyes foltok formájában mutatkoznak meg -, átlagosan 20 napig voltak láthatóak, egy eset 70 napig is eltartott.

Dr. Michele Green bőrgyógyász, a New York-i Lenox Hill Kórház munkatársa megjegyezte: a kiterjedt bőrállapotok a szervezet intenzív gyulladásos reakciói a koronavírusra.

“A bőr a test legnagyobb szerve, melynek kulcsfontosságú szerepe van a testhőmérséklet, az érzés és az immunvédelem szabályozásában” – mutatott rá dr. Green. – „Nem meglepő, hogy egy ilyen mérgező vírus, mely annyi citokint szabadít fel a szervezetben, mély reakciót vált ki és ez a bőrön is kifejeződik” – mondta.

A látható bőrállapotok mellett a Covid-ujjak fájdalmasak is lehetnek – az elszíneződés sokáig kitart, a fájdalom és a kellemetlenség-érzés azonban nagyjából egy hétig. Dr. Freeman szerint betegei kellemetlenségről számoltak be, amelyet az ujjak duzzanata és fájdalma okán éreztek, többnyire 1 héten át, maguk az elváltozások azonban 1 hétig is eltarthatnak. A lábaik állapota miatt azonban nem tudtak igazán cipőt viselni sem. A koronavírus-ujjak a legtöbb páciensnél maguktól elmúlnak. Egy kis számuknál ugyanakkor fennmaradnak.

„Sajnos, vannak betegek, akik hosszútávon tapasztalnak kényelmetlenséget, sőt egész idő alatt érzékelték azt, míg a betegség tartott, s ők a hosszú ideig gyógyulók közé tartoztak” – jegyezte meg Freeman. A kezelés kihívást jelent, s előírás, egyezmény sincs erre vonatkozóan – de dolgoznak rajta. A szakember attól tart, hogy a fenti pácienseknél a koronavírusnak hosszantartó hatása lesz.

Van rá esély, hogy egyes betegeknél továbbra is fennállnak a Covid-19-ből származó bőrproblémák. Az a feladatunk, hogy kiderítsük, miért történik ez és megpróbáljuk kitalálni, hogyan kezeljük őket” – mondta el dr. Esther Freeman. A tanulmányt az Európai Bőr- és Venerológiai Akadémia kongresszusának online ülésén mutatták be.

 

Forrás: Adrina – napidoktor.hu
Kiemelt kép: 123rf.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló